Вторник, 16 Февруари 2021 12:58

Девет са кандидатите за проектиране на обходния път на Павликени

  9 са кандидатите в тръжната процедура за избор на изпълнител за проектиране на доизграждането на път ІІІ-303 – обходен път на град Павликени, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Целта е да се актуализира технически проект от 80-те години на миналия век за обходен път с дължина между 4,5 и 5 км. Прогнозната стойност на поръчката е 150 000 лв., а срокът за изпълнението й е 90 календарни дни.

   Отворените оферти са на: „Джи М Инженеринг“ ЕООД; „Трафик Холдинг“ ЕООД; „Инжконсултпроект“ ООД; „Инфра про консулт“ ООД; „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД; „Проджект Планинг Енд Мениджмънт“ ООД; ДЗЗД "Трансконсулт Група-22", с участници: „Трансконсулт-22“ ЕООД и „Трансконсулт – Група“ ЕАД; „Виа-План“ ЕООД; „Илия Бурда“ ЕООД.

   Началото на съществуващия проект е при 29-ти км на път III-303 (Гара Бяла – о.п. Плевен) – Българене – Левски – Бутово – о.п. Павликени – Мусина – Пушево – Керека – (Дряново – Гостилица). Трасето обхожда Павликени от западната страна, пресича жп линията София – Варна чрез надлез, след което пресича и третокласния път ІІІ-3031 о.п. Павликени – Стамболово – Хотница – Самоводене. След това проектното трасе се развива на югоизток, обхождайки Павликени от югозападната му страна, до пресичането с път III-405 Добромирка – Вишовград – Павликени – Караисен – Свищов.

  В началото на 90-те години започва строителството на 2,2 км от трасето, разположено между двата третокласни пътя ІІІ-3031 и III-405. Работата обаче е преустановена на етап изграждане на земно легло и положена трошенокаменна настилка. Изпълнени са и част от фундаментите на жп надлез при пресичането на трасето на околовръстния път с жп линията София – Варна.

  С изработването на проект, въз основа на който след това ще се пристъпи и към доизграждане на околовръстния път, трафикът ще се изведе извън центъра на Павликени. По уличната мрежа на града няма да преминават както транзитно пътуващите автомобили, така и потокът от товарни камиони, превозващи материали от кариерите за добив на базалтоиди и на фракция. Обходното трасе ще има и благоприятен екологичен ефект, поради това че ще се намали замърсяването на въздуха, ще се редуцират нивата на вибрации и шум от моторните превозни средства, преминаващи през централните градски части.

 

Прочетена 219 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.