Вторник, 04 Февруари 2014 17:12

Регион Велико Търново се обедини в мотото „Творим щастие“

Регион Велико Търново се обедини в мотото „Творим щастие“ Ростислав Грънчаров

В решителната фаза влиза надпреварата за Европейска културна столица през 2019г.

Велико Търново се бори заедно срещу София, Пловдив и Варна

 

  Кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 е с най-висока оценка от международното жури, което заседава през декември. Общо осем български града подадоха своите апликационни форми и кандидатури за участие. Велико Търново продължава в следващия кръг, заедно със София, Варна и Пловдив. Заявката на болярите е подкрепена от Павликени и останалите осем общини във Великотърновска област.

  Старата столица е единственият от четирите града, класирани за финала, който получава признанието за иновативен подход в решаване на посочените в рамките на кандидатурата проблеми. Високо е оценен изборът на темите за щастие и благосъстояние, като все по-често присъстващи в дневния ред на Европа и света. „Тези теми все повече присъстват в дневния ред на Европа и в световен план. Журито оцени участието на граждани от други европейски държави, които сега живеят във Велико Търново, като израз на европейското измерение. Предложените проекти във формуляра за кандидатстване са с интересен подход към европейското измерение.”, пише в доклада.

  Фестивал на яйцето е приносът на Павликени към тазгодишния културен календар на региона. Идеята на нашата община все още е концепция, но за да се осъществи, от кметството ще привлекат за съмишленици собствениците на „Хайпро“, които са най-големият производител на яйца на Балканите. Предвижда се в рамките на един ден в Павликени да се организират изложби на продукти от яйца, включително и козметика, ястия и др., както и игри, състезания и концерти. Събитието ще бъде веднага след Великденските празници.

  Празник на розата и цветята в Павликени, фестивалът „Орел на Дунава” в Свищов, Каралийчевите дни и празникът на житената питка в Стражица, както и празникът на градинарската чорба в Златарица също ще са под знака на кандидатурата на региона за Европейска културна столица през 2019 г.

  Емблематични за десетте общини в областта културни събития през тази година ще преминат под мотото „Творим щастие” и в подкрепа на кандидатурата на регион В. Търново за културна столица на Европа през 2019 г. Това съобщиха на пресконференция в Старата столица представители на десетте администрации.

  Директорът на дирекция „Култура и туризъм” в Община В. Търново Нелина Църова подчерта, че програмата на нашия регион е най-отворена към Европа. „Създадохме един културен обмен между всички общини, който ще продължи“, каза тя.

  Музей на лозата и виното с дегустационна зала с 48 места ще отвори врати в Сухиндол, съобщи кметът инж. Пламен Чернев, който стяга и фестивал на виното в града си.

  Община Велико Търново подари на всяка от общините в областта по една от камбаните, с които участва в селекцията за Европейска културна столица, в знак на благодарност за подкрепата и бъдещата съвместна работа.

 

Прочетена 1027 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.