Вторник, 04 Февруари 2014 17:16

Лекарка и полицай осиновиха в Италия дете от приемната грижа в Павликени

  Семейство от Италия осинови дете от приемната грижа в Павликени. В средата на януари двойката беше в града, за да отведе в родината си 6-годишно момче, което дотогава живееше при приемно семейство. 

  За градчето Грандола замина детето, което е било в регистъра за международни осиновявания.

  Чрез асоциация в Италия, която оказва помощ на тамошни семейства кандидат-осиновители да намерят деца, павликенското момче получава шанс за нов дом. Асоциацията се е свързала с кандидат-осиновителите, които нямат други деца, и предложила павликенското момче. Новата му майка е лекар по професия, а бащата – комисар в местния полицейски участък. Възрастта и на двамата е около 40 години.

  Когато се запознали с историята на детето, те много се впечатлили от житейските му неволи и решават на мига, че ще му дадат цялата си любов и ще го направят щастлив човек. Идват в България през ноeмври м.г. и в продължение на цяла седмица провеждат опознавателни срещи с детето, както повелява българското законодателство. В средата на декември минава делото за пълно осиновяване, а преди ден малчуганът отлетя с новите си родители за Италия.

  Историята на 6-годишното момче минава през редица перипетии. След като родната му майка се отказва от него, той е настанен в институция, но още тогава социалните работници са преценили, че е по-добре момчето да расте при приемни родители. Първото семейство, при което бил настанен, не се справило с тази отговорност и последните тринайсет месеца детето прекарало при вторите си приемни родители. Там растял заедно с другото им приемно дете. Те са едно от семействата, които бяха назначени по проект „И аз имам семейство“ на Община Павликени по ОП „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд.

  След първите срещи в България осиновителите от Италия всеки ден са се обаждали по скайп и са поддържали връзка с детето, дори са плачели поради нормативната пречка да могат да са заедно от първия момент. Пак по интернет италианците показали на момчето детската стая, която обзавели за него. Той видял и цялата къща, в която от вчера живее.

  Осиновителите са предприели стъпки да научат български език, за да общуват по-добре със своя син. На свой ред приемното семейство е започнало да подготвя детето за преместването в чужда държава. Учили са заедно италиански думи, а поради положените усилия, раздялата е минала много леко.

 

Прочетена 1016 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.