Събота, 19 Април 2014 20:40

Здравеопазването в малките населени места обсъждаха в Павликени

  Работна среща по проект  „Общностен мониторинг на здравните услуги“, разработван от „Амалипе“ в няколко селища от община Павликени, беше организирана в Международния ден на здравните работници. Проектът се реализира със съдействието и на Община Павликени като основните дейности и наблюдения по него са извършвани в селищата Бяла черква, Стамболово, Батак и Върбовка. На срещата присъстваха лекари и медицински сестри, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Албена Ламбева, кметове на населени места, Мария Иванова, координатор в „Амалипе“ – Велико Търново, и други. Един от модераторите на Центъра за развитие в общността в Павликени Валентин Василев отчете направеното досега по проекта. Той има за цел да повиши здравната култура на хората от малцинствените общности, да направи оценка на съществуващите здравни услуги и въз основа на направените изводи да предложи нови, подобрени форми на здравни услуги в малките населени места. В хода на реализацията на този проект са обучени десетки доброволци, създадени са женски неформални групи за обсъждане на здравни и организационни проблеми по селата, изнесени са десетки беседи по актуални здравни проблеми като ролята на ваксините при малките деца, предпазване от болести, разпространявани по полов път, как да се предпазим от туберкулозата, какво представляват ХИВ и СПИН, вредата от наркотиците и наркозависимостите, какво представляват болести като рак на гърдата и рак на маточната шийка и други. Със съдействието на РЗИ, на местни лекари и ръководството на Общината и на павликенската болница са извършени десетки безплатни специализирани прегледи на хора, които в други случаи не биха имали възможност да ползват такива здравни услуги, и в хода на тези прегледи са оказани животоспасяващи консултации. Един от основните проблеми за тази общностна група е голямата безработица, поради която е висок процентът и на здравно неосигурените лица – между 54 и 70 на сто от анкетираните. На годишни профилактични прегледи при личните си лекари не ходят повече от 70 на сто, над 60 на сто от майките не водят децата си също на профилактични прегледи. 

  Активно по реализацията на този здравен проект са работили модераторите Валентин Василев, Стефан Стефанов, Сергей Сашев и Венелин Илиев, подпомагани от кметовете на населените места, от Община Павликени, както и от Общинската комисия за борба с противообществените прояви при малолетните и непълнолетните лица. 

  В момента се води оживен дебат в селските общностни групи за предложения за подобряване на здравните услуги. Засега вече са оформени няколко основни предложения, съобщи пред аудиторията Василев. Най-важните искания са да има здравен медиатор в общината, по селата да се оборудват манипулационни пунктове за основни услуги, защото сега за една инжекция боледуващите са принудени да пътуват до общинския център, да се увеличи броят на здравните беседи, да се организират мобилни специализирани медицински екипи за безплатни профилактични прегледи, в Батак да се открие стоматологичен кабинет и да се отпусне втора линейка на Спешната помощ в Павликени, тъй като в момента обслужва населението на две общини само с една кола. 

 

Прочетена 1289 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.