Събота, 19 Април 2014 20:53

Високи отличия за прокурор Маргарита Кузева

  Високи отличия получи дългогодишният прокурор Маргарита Кузева във връзка с навършването на 65 години и приключване на професионалния й път. 40 години Маргарита Кузева работи като прокурор в Районна прокуратура в Павликени, 36 от които е била неин административен ръководител. За показан висок професионализъм главният прокурор Сотир Цацаров награди нашата съгражданка с почетен знак и грамота. Почетен знак и грамота прокурор Кузева получи като награда и от Висшия съдебен съвет. 

  Маргарита Кузева завършва право в СУ “Св. Кл. Охридски”. Нейна състудентка в същия курс по това време е апелативният прокурор на Велико Търново Аня Димова. След завършването си Кузева веднага е изпратена по разпределение като прокурор в Павликени, а нейната колежка става държавен обвинител в родния си град Горна Оряховица. През 1974 г. двете стават втората и третата жени прокурори в област Велико Търново след Невяна Христова.

  Кузева е единственият държавен обвинител в Павликени до 1996 г., след това два последователни мандата е районен прокурор на РП – Павликени. От първото си назначение до пенсионирането си нейният живот и кариера остават свързани с прокуратурата в града, независимо че има ранг на обвинител от Апелативна прокуратура.

  „Изключителен професионалист с огромен опит. Всички, които днес работим в прокуратурата в Павликени, сме се изградили благодарение на нея. Винаги ни е помагала и подкрепяла и няма колега, който да не изпитва уважение и признателност към Маргарита Кузева. Тя е институция в нашата система“, сподели районният прокурор на Павликени Атанас Филипов.

  Той е направил предложение до Общинския съвет Маргарита Кузева да бъде обявена за почетен гражданин на Павликени на предстоящия празник на града в края на юни.

  Специално за „Павликенски глас“ прокурор Филипов припомни една много силна, мъжка постъпка на Маргарита Кузева. Преди няколко години мъж от ромската махала в Павликени по прякор Дънди се барикадира в дома си и оттам застрелва петима души. На призива на полицията да се предаде, той съобщава, че ще направи това само в присъствието на прокурор Маргарита Кузева. Прокурор Кузева наистина отива при убиеца, без оръжие и бронежилетка, прибира оръжието му и той се предава на полицията. Запитана не се ли е страхувала в този момент, тя каза: „Тогава въобще не мислех за страх. Мислех само как по-бързо да свърши онзи кошмар…“

 

Прочетена 1486 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.