Събота, 19 Април 2014 20:57

Депутати от БСП ще търсят решение на проблемите на павликенските села

Мариана Бояджиева и Милка Христова участваха в традиционния Ден на кмета

Десетки въпроси поставиха към тях кметовете от общината

 

 

  Десетки въпроси ще отнесат към ресорните министерства и към парламентарната трибуна двамата народни представители от „Коалиция за България“ Мариана Бояджиева и Милка Христова. Те участваха в традиционния ден на кмета, когато се срещат всички кметове на населените места в общината, за да търсят решение на проблемите си.

  На 7 април се проведе редовната среща на кметовете.

  Първи за оказаната досега помощ от депутатите благодари градоначалникът инж. Емануил Манолов. Той припомни подкрепата на местните депутати за прехвърлянето на собствеността на сградите и терена на бившето СПТУ по промишлени технологии и на военния клуб в Павликени. Кметът изрази и надежда, че включването на общинската болница в списъка от 35 лечебни заведения, които ще получат финансиране от Министерство на здравеопазването, скоро ще се изпълни.

  Чрез редица приемни народните представители са помагали и на гражданите, споделили лични проблеми.

  „Чрез републиканския бюджет правителството прави всичко възможно за решаването на проблемите в общините. За първи път правителството на Пламен Орешарски създаде публична програма за инвестиции в регионите за 500 млн.лв. Към Великотърновска област са насочени 11 млн.лв., а за Павликени – 980 хил.лв.“, каза Мариана Бояджиева пред кметовете. Тя подчерта и възможностите за финансиране на малки проекти по ПУДООС, през Норвежката програма и по „Красива България“.

  Прекъсването на програмите за временна заетост за близо месец изтъкнаха като проблем кметовете по време на срещата. Депутатите увериха, че през новия програмен период ще бъде възстановено наемането на безработни. Нови 5000 места в сектор „Сигурност“ ще бъдат разкрити в следващите месеци в страната.

  Проблемът с безводието дискутираха също кметовете и изразиха надежда да получат част от предвидените тази година 20млн.лв. от специалната правителствена програма за разрешаване на този проблем.

  Мариана Блажева, кмет на с.Караисен, предложи от името на пчеларите да се създаде механизъм за субсидии за този сектор подобно на земеделците. Кметицата посочи и проблема със сградата на техникума в селото, която се руши.

  Албена Тодорова, кмет на град Бяла черква, благодари за оказаната помощ за рехабилитиране на пътя до с.Вишовград. Тя се застъпи за идеята на жители на възрожденския град Славеевите гори да бъдат прехвърлени на Общината, за да бъдат стопанисвани по-добре.

  Кметът на с.Бутово Владимир Владимиров отново сигнализира за състоянието на речното корито на р.Ломя. Извън регулацията на селото то не се почиства и е възможно отново да причини наводнения.

  И в Росица, и в Бяла черква имат проблеми със сигнала на мобилните оператори и телевизионните програми.

  Село Димча е единственото без войнишки паметник, съобщи кметът Стефан Прокопиев. Оттам са загинали 24 души във войните, а вече 50 години тяхната памет не е почетена.

  Да се предприемат мерки за опазването на Марков камък и популяризирането му като туристическа атракция, призова кметът на Лесичери Димитър Митрев. Той обясни, че местната забележителност е уникален по рода си паметник за цяла Европа от времето на Римската империя и може да привлича интереса на туристите от целия континент. Възможно е обектът да бъде включен в туристически маршрути заедно с Античния керамичен център, Никополис ад Иструм и римския легион Нове до р.Дунав.

  Още редица свои проблеми поставиха кметовете по време на срещата.

 

Прочетена 1226 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.