Вторник, 08 Юли 2014 20:31

В „Елит“ шият качествени дрехи за Европа

Успешните фирми на Павликени

 

В „Елит“ шият качествени дрехи за Европа

17 години след приватизацията си шивашкият завод е осигурен с поръчки за работа от Англия и наема нови работници

  В модните магазини из цяла Европа се продават дрехи, ушити в Павликени. Причината – за дългогодишното си съществуване фирма „Елит“ се утвърди и е търсен производител на връхни облекла. Поръчките идват от Западна Европа, където качеството е най-важно.

  Около 160 души работят днес в предприятието, като голямата част от тях са шивачки, а основната продукция се шие на ишлеме за износ.

  Бившето предприятие „Николай Енев“ от 1998г. е акционерно дружество със 100% частен капитал, в което мажоритарен собственик е фирма „Лимекс груп холдинг”, а стотиците дребни акционери са бивши и настоящи работници на фирмата. След този период „Елит” АД успява да се стабилизира и да привлече десетки сериозни клиенти от Западна Европа. В последните 10 години „Елит“ работи за фирма „Барбур“ - Англия. Това е марка, наложена на западния пазар със своите качествени дрехи.

Комфорт на работното място.

 Инвестиции за 100 000 лв. м.г.

  „Нашата работа не е сезонна, целогодишно имаме поръчки“, разказва директорът на фирмата Ваня Антонова. Наред с нарастване на поръчките се развиват и условията за работа в самата фирма. Помещенията се газифицираха и климатизираха, което осигурява постоянна топлина през зимата и прохлада през лятото. За работниците са създадени и други удобства - стая за жената, обновени санитарни помещения, отремонтирани работни помещения и обновено подово покритие. Обособено е и помещение за обяд на работниците и служителите с всички необходими за целта уреди.”

  Над 100 000лв. са инвестирани в ремонтни дейности само през миналата година. Ремонтирани са производствени помещения, кроялен участък и офисите. Закупува се постоянно и ново производствено оборудване – прави и специализирани шевни машини, двуиглови машини, преси за поставяне на копчета, подлепваща преса и други, изброява г-жа Антонова. Всички инвестиции през тези години са само и изключително със собствени средства.

  Средната брутна работна заплата за предприятието е над 500 лв., изплаща се клас за прослужени години и ваучери за храна, не се притеснява да разкрие информацията Ваня Антонова. Практика в „Елит” АД е изплащането на празнични бонуси за Коледа и Великден на всички работници и служители. В Павликени е известно, че фирмата покрива и 50% от автобусните билети на пътуващите от селата. Всеки ден на работа тук идват работници от всички населени места в общината, а също и от гр. Левски.

 

Фирмата плаща и

 обучава работници

  „Елит“ АД си сътрудничи с Бюрото по труда. Това сътрудничество не се изразява в изпращане на част от нашите работници на пазара на труда за няколко месеца и отново връщането им във фирмата, каквито вратички в нормативната база често се използват от други фирми в бранша. Наемани са по програми млади хора и стажанти. В момента фирмата работи по две такива програми. Има назначени двама души до 29-годишна възраст, а по друга мярка са наети хора с основно и по-ниско образование.”

  Недостигът на работна ръка е сериозен проблем за „Елит” АД. „Ние отдавна сме се отказали да търсим само подготвени шивачки отвън. Даваме шанс на млади хора с желание за работа да се обучават при нас.”

  И в момента има назначени като шивачки млади жени без опит и квалификация с опция за обучение. „Нашият опит показва, че в първите две седмици те се обучават да свикнат с шевната машина, още 2-3 месеца са необходими, за да започнат да изпълняват основните операции“, каза г-жа Антонова. През този период фирмата им гарантира, че ще получават минималната заплата, дори и да не са изкарали съответната норма. И за останалите служители минималната работна заплата е гарантирана, както и ваучерите за храна. Те са социална придобивка и не са обвързани с трудовото възнаграждение.

  „Всички служители са с трудови договори, спазваме стриктно изискванията на Кодекса на труда. Понякога полагаме и извънреден труд, който се заплаща според КТ“, каза директорът на фирмата. Честите инспекции и проверки не намират нарушения.

 

Социален одит минава 

на всеки три години

 

  „Елит“ е член на SEDEX – международна организация за споделяне, съхраняване и отчитане на информация в четири ключови области - трудови стандарти, здраве и безопасност, околна среда и бизнес етика. 

  Фирмата е сертифицирана и по стандарт ISO 9001:2008, който е особено високо ценен от западните фирми. „Същността на сертификата е да подобри качеството на работа на фирмата – организацията на работа, комуникацията между отделите, документацията, подобряване качеството на производството, цялостната работа. Тя е полезна за нашата фирма, спомага ние по-бързо да се организираме, способства за прозрачността на трудово-правните отношения във фирмата“, казва г-жа Антонова. Всяка година във фирмата се прави одит по ISO. „Има изисквания, които клиентът иска от нас да спазваме, затова ние ги вкарваме в сертификата. Така клиентът ни знае, че ги спазваме“, разказва Ваня Антонова.

Тенденция е да растат

 работните заплати

  Високото качество, спазване изискванията на клиента, добрата вътрешна организация и спазване на нормативната база в страната са основните предпоставки за стабилното финансово-икономическо състояние на „Елит” АД. Това от своя страна дава възможност за ежегодно изплащане на дивиденти на акционерите на дружеството и за осъществяване на трайна тенденция за нарастване на работните заплати във фирмата.  

 

  През 2012 г. са увеличени разценките по операции с 10%. От началото на 2014 г. те са нараснали с още 5%. Увеличение в заплатите има и за средния ръководен персонал, т.е. на хората, които не са на норма. 

  Затова фирма „Елит“ е една от успешните местни фирми, която въпреки кризата работи добре, разширява своята дейност, открива нови работни места и наема работници.

Георги Бъчваров

 

Прочетена 2938 пъти

10 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.