Вторник, 08 Юли 2014 20:41

В Бяла черква честваха празника на града и 138 години от Априлското въстание

На 10 май в Бяла черква оживя споменът за драматичната Априлска епопея, от която ни делят 138 години. 138 години от същия този ден, в който селището записа името си в Априлското въстание с достойното си участие. Бяла черква е едно от онези български селища, които дадоха много жертви през бунтовната пролет на 1876 година. От общо 150 български къщи в четата на поп Харитон и Бачо Киро се включват 101 въстаници. Почти от всяка къща тръгва въстаник, от някои семейства по двама, трима, а от дядо Марчо – четирима сина. За повечето от тях прощаването в тази дъждовна вечер е последна раздяла. 101 смели мъже са последвали своя учител Бачо Киро. От село Михалци начело с Тодор Лефтеров се присъединяват 32 въстаници и продължават към село Мусина – сборния пункт на четата, където се събират още 29 въстаници от Мусина, 14 от Дичин, 6 от Вишовград и 2 от Русаля. За войвода е избран поп Харитон, подвойводи Бачо Киро и Христо Караминков, военен командир Петър Пармаков и знаменосец – Димитър Русчуклийчето. Съгласно предварителния план 187 четници начело с поп Харитон се отправят към Балкана. В Дряновския манастир оставят костите си 139 въстаници, от които 75 белочерковци. Подвигът на въстаниците от четата на поп Харитон и Бачо Киро в Дряновския манастир е една от най-драматичните страници в историята на Априлското въстание от 1876. Бяла черква се преклони пред паметта на героите.

От Освобождението до днес 10 май е празник на Бяла черква и патронен празник на училището и читалището, които носят името на Бачо Киро. С богата програма беше отбелязан празникът, който започна в ранната утрин. Учениците от ОУ „Бачо Киро” поднесоха венци на всички паметни плочи, поставени на домовете на въстаниците, след което в 9.30 ч. започна традиционният ученически крос. Победителите получиха грамоти и предметни награди, тържествено връчени на площада пред паметника на Бачо Киро.

В ритуалната зала на Кметството се проведе творческа среща с писателя Йордан Хаджиев, роден на 23.08.1933 г. в Бяла черква. Той завършва право в СУ „Св. Климент Охридски”, член е на Съюза на българските писатели и е автор на книгите „Небето на дядо”, „Семеен портрет”, „Почивка на море”, „Нататък”, „Из моя век”, „Попътно”, „Почивна станция”, „Наоколо любов” и др. Преди дни Йордан Хаджиев е обявен за почетен гражданин на град Габрово, където живее. Писателят разказа спомени от Бяла черква, а неговите съграждани и приятели го поздравяваха и разговаряха за прекрасните му разкази и новели. Йордан Хаджиев е правнук на един от участниците в Априлското въстание, загинал в Дряновския манастир. За него този ден е специален и той изрази радостта си, че заедно със съпругата си е участник в празника. Читалищната библиотека получи като дар от автора пет от книгите му. В края на срещата кметът на града г-жа Албена Тодорова откри юбилейна изложба-живопис на писателя и художник Йото Николов, чиито родови корени също са от Бяла черква. 26 картини бяха експонирани в ритуалната зала на Кметството и във фоайето на Историческия музей. Изложбата беше представена от поета Кънчо Великов. В Историческия музей гостите разгледаха експозицията и изложбата на Регионален исторически музей – В.Търново „Филип Тотю между мита и историята”. 

Празничният ден продължи с концерт с участието на Христо Косашки, който събра множество граждани на площада и привнесе настроение и веселие. 

Гости на празника бяха инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени, Милка Христова – народен представител в 42-то Народно събрание, заместник–кметовете на община Павликени инж. Венцислав Иванов и Харитон Харитонов, инж.Пламен Чернев - кмет на община Сухиндол, полковник Тодор Дочев – началник на НВУ „Васил Левски“ и др. Те присъстваха на тържествения ритуал по издигането на знамето на града от кмета на Бяла черква Албена Тодорова и се отправиха към църквата „Св. Димитър” за велика вечерня с панихида за загиналите въстаници. 

И тази година регионалните клубове на Национално дружество „Традиция” от Трявна и Бяла черква и самодейци представиха спектакъл-възстановка „Априлска епопея 1876 – излизане на белочерковските въстаници”. Облечени в автентични костюми и носии, те пресъздадоха тревожната атмосфера, вдъхновението и патоса от онази бунтовна нощ преди 138 години. Под звуците на възрожденски песни, с гърмежи и възгласи „Бунт!”, „На оръжие!”, „Да живей България!” те поведоха факелното шествие към историческата местност Черничака. На това място е станало изпращането на четниците от техните близки. На паметника бяха поднесени венци и всички присъстващи отдадоха почит с едноминутно мълчание и падане на колене.

Вечерта на площад „11 май” започна тържественият митинг-заря с участието на духовия оркестър на гр. В. Търново и представителни роти от НВУ „Васил Левски” – гр. В. Търново. Доклад за ролята и мястото на Априлското въстание в паметта на поколенията изнесе Анастасия Георгиева. Гостите поднесоха поздравителни адреси, а пред паметника на Бачо Киро и мемориалната стена с имената на четниците бяха положени венци и цветя в знак на признателност. Тържествената проверка възкреси спомена за всеки един от героите, които жертваха живота си за свободата на Отечеството. Честването на празника на Бяла черква приключи с тържествена заря.

 

Анастасия Георгиева

Исторически музей – Бяла черква

 

Прочетена 946 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.