Вторник, 08 Юли 2014 20:43

Нова витрина в експозицията на Античния керамичен център

  С нова витрина обогати експозицията на Античния керамичен център Историческият музей в Павликени. В нея са подредени златни украшения, някои от които с вграден планински кристал. Освен накити там могат да се видят и сребърни и бронзови фибули - механизми, с които хората през Античността са си закопчавали дрехите. Тези елементи на облеклото наподобяват по форма и функция днешните брошки. Някои са изработени от благородни метали, имат украса, което е било и белег на по-високо социално положение на древните обитатели на този край.

  Сред новите експонати с голяма художествена и културна стойност е оброчна плочка, посветена на Дунавските конници. Тя е изработена от мрамор, предназначението й е свързано с религиозни ритуали на населението от римската епоха. Всички находки са от района на Павликени.

  Античният керамичен център е единственият по рода си по нашите географски ширини експониран обект от такъв вид, датиращ от римската епоха. Освен това той е и един от първите музеи на открито в Европа. Изграден е още през 70-те и 80-те години на ХХ в., но в последните двадесетина години е тънел в растителност и забрава. Днес той има статут на обект с национално значение. Благодарение на усилията на служителите на Исторически музей – Павликени, подкрепата на Община Павликени и осъществения в края на 2013 г. проект, финансиран от фондация „Америка за България” и Американския научен център в София, Античният керамичен център се превърна в атрактивно място за посещение от туристи. Той се намира само на 6 км западно от Павликени. Указателни табели на всички главни пътни артерии в района показват посоката и съответното разстояние до него.

 Калин Чакъров 

 археолог в Исторически музей - Павликени

 

Прочетена 982 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.