Вторник, 08 Юли 2014 20:45

Празникът на яйцето се превърна в събитие №1 за Павликени

Над 3000 павликенчани и гости на града посетиха фестивала

Иван Звездев, кметът на Каварна Цонко Цонев и Нелина бяха звездните изненади в програмата

 

  Хиляди хора изпълниха централния площад на град Павликени за първия Празник на яйцето у нас и заедно се забавляваха, състезаваха и пяха. Над 3000 жители и гости отчетоха организаторите от Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД. Слънчевото време на 1 май помогна на добрата организация и напълни градския площад „Свобода”, където имаше специална сцена, щандове и много атракции.

  Над 5000 яйца, дарение от спонсора на събитието, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т.н. по време на празника. Под мотото „Едно яйце - много възможности" се проведе фестивалът, който няма аналог в България.

  Началото беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства множеството на площада. „Една древна латинска поговорка повелява, че Земята е създадена от яйце. То е носител на нов живот, на генетичния код на живите същества. От древно време културите асоциират яйцето с Вселената. Персите са вярвали, че Земята е излюпена от гигантско яйце. Древните египтяни са вярвали, че техният бог Тах е създал яйцето от Слънцето и Луната. Яйцето притежава четирите елемента от мирозданието като черупката символизира Земята, ципата символизира въздуха, белтъкът – водата, а жълтъкът – огъня“, разказа кметът. Той благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.

  Сред официалните гости бяха народните представители Мариана Бояджиева и Милка Христова, областният управител инж. Георги Рачев, кметове от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.

  Целият площад беше украсен тематично, а в двата му края се издигаха двуметрови макети на яйца, направени от цветя. Те са създадени в оранжериите в с.Дъскот и ще бъдат постоянна украса в парковете на град Павликени.

  Автентичен селски кът бяха оформили самодейците от читалището в Караисен, които посрещнаха гостите с топла питка, шарена сол и китка здравец. Песни, танци и демонстрации на замесване на надиплена баница и козунаци показаха караисенци. Водени от своята кметица Мариана Блажева, те разказаха за традиционните гозби, които правят за Великден и Гергьовден. По глътка караисенско вино и мъжка ракия отпиха гостите, преди да чуят и музикалния поздрав на читалищното семейство на с.Караисен.

   Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти съпътстваха празничната програма през целия ден. 

  Осем от градоначалниците се включиха в специални състезателни игри на сцената. Кметовете на Каварна Цонко Цонев, на Горна Оряховица Добромир Добрев, на Лясковец Ивелина Гецова и на Стражица Детелина Борисова премериха сили в най-бързо белене на сварени яйца. Първото място тук спечели горнооряховският градоначалник, който за 2 минути успя да обели 11 яйца.

  Във втората надпревара влязоха в битка кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, на Златарица Пенчо Чанев, на Елена Дилян Млъзев и на Борово Георги Георгиев, които трябваше да нарежат четири яйца и да подредят парченцата по най-красив начин. Като най-голям естет тук беше отличен Пенчо Чанев. Двамата победители в кметските игри получиха като награди позлатени бижута във форма на яйца, направени от местния бижутер Константин Костов. Домакинът им подари и по една тениска с логото на празника.

  Атракция за павликенчани беше щандът, на който кметът на Каварна Цонко Цонев и две готвачки приготвяха миди. За броени минути два казана от морския дар се стопиха в ръцете на многобройните желаещи да опитат от ястието на Кметъла.

  Цонко Цонев се отличи и в кулинарния конкурс на изделия, приготвени от яйца. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев. Салатата от миди на каварненския кмет спечели четвърта награда в раздела за предястия. Преди него обаче бяха класирани ЦДГ „Атанас Неделчев” – Бяла черква и механа „Павликяни“, а победител стана Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски”. Учениците впечатлиха всички с уникалната украса и аранжировка на своите ястия, както и с атрактивното представяне на щанда си. В раздела за основни ястия бяха отличени Елена Ляскова от Паскалевец, приготвила пролетна пита, великденски козунак на Даринка Димитрова и кулинарният кът на ЦДГ „Вяра, Надежда, Любов” от Павликени.

  Ястията бяха подредени на маси вляво от сцената и всеки можеше да ги разгледа. 

  Специални награди журито присъди и на изложбата на читалището в Батак, както и на уникалното изложение на Зоокъта в Павликени. Неговият управител Сезаин Мехмедов показа яйца от над 20 вида птици, отглеждани в зоологическата градина. Най-голямото, с тегло половин килограм, беше от африкански щраус, какъвто в момента няма в Зоокъта, но яйцето е било предоставено за изложбата от местен фермер, отглеждащ щрауси. Интерес предизвикаха естествено сини и шарени яйца от токачки, пъдпъдъци, пауни и различни по вид декоративни кокошки. Бяха изложени и яйца от златни и пръстенчати фазани. Най-здрави са яйцата на токачката, нищо че са дребнички, обясни Сезаин Мехмедов.

  Седем спортни игри забавляваха гостите по време на празника. Най-много мераклии имаше за състезанието хвърляне на сурови яйца в цел. Не липсваха ентусиасти и за другите дисциплини, сред които спринт, слалом, щафета, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците чупеха в челата си яйца, едно от които сурово. За най-добрите също имаше награди.

  Различни продукти от яйца бяха представени на щандовете на площада. На мегдана излезе и най-атрактивната готвачка на Павликени Елена   Божанова, която забърка над 600 омлета през целия ден. Хубавият омлет се приготвя с яйца от щастливи кокошки, по възможност от Павликени, и с много любов, сподели своята рецепта кулинарката.

  През целия ден на основната сцена се изявяваха детски състави и местни самодейци. В късния следобед за жителите и гостите на Павликени пя фолкдивата Нелина. Вечерта на сцената забиха местните рокбанди „Хедбенгърс” и „Нойс".

 

Прочетена 847 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.