Сряда, 23 Юли 2014 19:33

81 бездомни кучета са возени до град Левски за кастриране

  Отчет на изпълнението на Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Павликени за периода 2005-2014 година беше направен от кмета на общината инж. Емануил Манолов в отговор на запитване на общинския съветник Христо Кавалски на последното заседание на Общинския съвет. Тази програма е приета с решение на Общинския съвет на 29.09.2005 година. Преброяване на безстопанствените кучета в общината е правено през 2001 година. Отчетено е, че само в Павликени тогава е имало 100 скитащи по улиците на града животни. Смята се, че сега има около 240 безпризорни кучета в цялата община. 

  За периода е направен и анализ на причините, влияещи върху увеличаването на броя на скитащите свободно в населените места кучета. Много от гражданите изхвърлят на улицата кучета поради невъзможност или нежелание да се грижат за тях. Основен генератор на безстопанствени кучета са ромските махали, се казва още в отчета. Пристигащите от селата в града каруци с животинска тяга почти винаги се съпровождат и от кучета, които после често остават да пребивават в града.

  Съгласно Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета всяка година се планират средства за събиране и кастриране на безпризорните животни. От 01.06.2012 година Община Павликени има сключен договор с Община Левски за извършване на услугата кастриране и обезпаразитяване на бездомни кучета. До края на миналата година са били хванати, превозени до Левски и обработени 72 животни, за което е платена сумата 7 804 лева. За първото тримесечие на тази година са обработени по същия начин 9 бездомни животни, за което е платена сума от близо 929 лева. За хуманно отношение към безстопанствените кучета по време на тяхното залавяне, транспортиране и обработка са обучени на курсове Милен Рабчев, Стефан Недялков, Сезаин Мехмедов, Даринка Михайлова и всички служители в Зоопарка. Работната група е оборудвана с нужните предпазни средства, медикаменти и транспорт. Води се регистър на заловените, обработени и върнати по местата им бездомни животни.

Предстои строителството

 на приют в с.Сломер

 

  С решение № 185 на Общинския съвет от 23.08.2012 година е определен имот с размер от 8 декара в Сломер за изграждане на приют за безстопанствени животни. Процедурите по изпълнението на това решение се придвижват и предстои скорошно начало на строителството там. На територията на общината се заплаща и такса за притежаване на куче по Закона за местните данъци и такси. Досега няма издадени актове и наказателни постановления във връзка с осъществяването на контрола по изискванията, посочени от Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Две жалби от граждани във връзка с проблеми от безстопанствени кучета са постъпили в Общината през 2012 година и на тях е отреагирано своевременно, се казва още в отчета.

  Изпълнението на Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета се следи от кмета на общината, кметовете на населените места и от кметските наместници.

 

 

Прочетена 1502 пъти

14 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.