Сряда, 23 Юли 2014 19:34

В Павликени започна строителството на четири социални заведения за деца

  Първа копка на нов Център за настаняване от семеен тип направиха в Павликени кметът инж.Емануил Манолов, заместник областният управител Стефан Стефанов, директорът на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Тодор Тодоров и Емануил Петров от строителната фирма „Капитал груп“.

  Сградата ще бъде построена с финансиране по Програмата за развитие на селските райони с 1,548 млн.лв. по проекта на Община Павликени „Подкрепа за деинституционализация чрез изграждане на 2 броя Център за настаняване от семеен тип, 1 брой Защитено жилище и 1 брой Център за социална рехабилитация и интеграция на територията на град Павликени”.

  Четири нови социални заведения за деца ще отворят врати в Павликени до юни 2015г. Два центъра за настаняване от семеен тип, едно защитено жилище и център за социална рехабилитация и интеграция ще бъдат изградени по проекта. Три от сградите ще са нови, а ЦСРИ ще заеме източното крило на сградата, където в момента се помещава Комплексът за социални услуги в Павликени.

  Зад КСУ ще бъде разположен единият ЦНСТ с капацитет от 12 места и 2 допълнителни за спешно настаняване. Вторият ЦНСТ със същия капацитет и Защитеното жилище за 8 деца ще бъдат изградени в парцел зад МБАЛ-Павликени.

  „Община Павликени има една от най-развитите социални програми сред българските общини, с което силно се гордеем“, каза в словото си кметът инж.Емануил Манолов и посочи услугите „приемна грижа“ за деца от домовете и „социален асистент“ за възрастни и самотни хора като добре познати на жителите на Павликени. 

  „Днес даваме начало на проекта с най-високо социално значение, което ще проличи в следващите години. За нас водещ приоритет в социалната сфера е да осигурим защитена среда за младите хора на Павликени. Това включва и децата, които са без родители, децата в неравностойно положение, децата, които имат нужда от специални грижи и обич“, каза още градоначалникът и благодари на екипа в общинска администрация, който е подготвил и защитил проекта.

  „С отварянето на новите центрове ние ще отговорим на нуждите на обществото от модерни и сигурни социални заведения за деца. Заведения, която отговарят на най-съвременните стандарти за защитена среда и които осигуряват подкрепа и интеграция на своите обитатели“, допълни кметът.

 

Прочетена 2253 пъти

15 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.