Сряда, 23 Юли 2014 19:35

Проф.Христо Белоев е новият почетен гражданин на Павликени

  Ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев” проф.Христо Белоев е новият почетен гражданин на град Павликени. Официалната церемония по връчването на почетния плакет се проведе на 29 юни – празника на град Павликени и ден на светите апостоли Петър и Павел. Проф. Белоев е наследник на стар павликенски род. Роден е през 1958 г., завършил е Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски”, а след това и Русенския университет „Ангел Кънчев” като първенец на випуска.

  „С особено вълнение изричам тези думи, тъй като сред многото отличия, които съм получил до този момент, това ми е особено ценно, защото идва от града, в който съм роден. От 1977г. след завършването на ТМСС аз съм извън Павликени. В съзнанието ми мислено съм тук“, каза проф.Белоев. Той похвали екипа си в университета, както и павликенчаните в него.

  „Нека Павликени се развива и процъфтява, за да бъде наистина античен и вечен!“, каза ректорът.

  Приветствие отправи и доц. Таня Грозева, главен секретар на Русенския университет, която също е от Павликени, както и председателят на Студентския съвет – Елена Захариева.

  „Пред нас стои един павликенчанин, който е авторитет и в МОН, и в много международни институции, който винаги с гордост е споделял откъде са неговите корени“, каза доц. Грозева. Тя разказа за спомените им „ как през 70-те марширувахме и с ленти „Отличник“ и знамената на нашите училища в центъра на Павликени. Колко многобройни бяха тържествата в читалището и поводите, които възпитаваха у нас изключителни качества. Където и да сме живели, половината от нашите сърца са останали тук!“.

  Едностранен плакет беше връчен на прокурор Маргарита Кузева, която преди месец се пенсионира като председател на Районна прокуратура-Павликени. В продължение на 40 г. е работила в Районната прокуратура на Павликени, като дълго време е била единственият прокурор в града.

  Отличията връчи кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов.

  Празникът на Павликени уважиха народните представители Милка Христова и Евгени Стоев, областният управител инж.Георги Рачев, кметовете на Свищов, Сухиндол, Стражица, Севлиево, Белене, Никопол и др.

  Сред официалните гости бяха и делегации от молдовския град Леова, водена от кмета Евгений Бурагин, и от румънския град Болдещ Скаени. Празникът уважиха още съпругата на оперния бас Никола Гюзелев – Ана Мария, представители на руското посолство и др.

  „Павликени навършва 71 години със самочувствието на спокоен и щастлив български град - със своите ежедневни грижи, но и видими успехи.

  Под закрилата на светите апостоли Петър и Павел в града ни се случва нещо ново с всеки изминал ден. Павликени се развива със смели темпове, за които преди години не смеехме дори да мечтаем. Павликени върви напред, горд и устремен към позициите на значим български град”, каза в официалното си слово кметът инж.Емануил Манолов. „Античен и вечен, нашият град се е променял много пъти през вековете, но никога не е губил едно – духа на своите хора”, допълни той.

  „Днешният Павликени със сигурност би бил радост за предшествениците ни, които през 1943г. отидоха при цар Борис III с искането тяхното населено място да получи царски указ за обявяване за град. Те постигат тази цел и ни завещават силата, смисъла и перспективата да градим своя град. През всяка от изминалите 71 години Павликени е прибавял по нещо към своята същност. Дори и в днешния ден ние можем да се похвалим, че не спираме да добавяме инфраструктурни постижения към наличното в нашия град”, каза още Манолов и допълни, че през следващите месеци в Павликени ще кипи строителство, което вероятно ще създаде неудобство за мнозина от жителите на града, но крайната цел да има нови водопроводи и канализация, нови улици, нови спортни обекти и нови социални заведения за деца е водещата за ръководството.

  Инж.Манолов почете и паметта на оперния бас Никола Гюзелев, който почина преди месец.

  Благослов за града отслужи митрополит Григорий.

  Кметът на молдовския град Леова Евгений Бурагин подари на Павликени художествено пано с образа на Иисус Христос. Той изрази желанието си двата града да се побратимят и дори връчи проект на споразумението за партньорство.

  Книги на стойност 10 000лв. дари президентът на Българо-руския юридически клуб Дмитрий Бусев. Томовете са предназначени за културните институции в града.

  Децата от детска градина „Слънце”, ученици от ОУ „Св.Климент Охридски” и от СОУ „Бачо Киро” поздравиха жителите и гостите на Павликени със свои изпълнения. В празничния концерт се включиха и носителят на Гран при от конкурса „Нека да е лято!” румънецът Андрей Михалчеа, както и местният китарист Атанас Костов.

 

Прочетена 2023 пъти

15 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.