Сряда, 06 Август 2014 15:33

„Павликени и света“ – пленерът, който наистина държи Павликени в големия свят на изкуството

Даниела Тодорова, куратор на изложбата:

„Нашата фондация „Аматерас“ по принцип реализира много големи международни проекти. Желанието ни е да представяме чужди автори в България и съответно – български творци в чужбина. Тазгодишният ни проект „Павликени и света“ показва едни много характерни за европейското изкуство съвременни тенденции. Изложбата в Павликени е като мъничка извадка от общата картина на съвременното европейско изкуство. Ако не гледате етикетите към творбите, трудно ще разберете националността на автора – българин или чужденец. Това е прекрасно. Това показва, че в България също се създава едно великолепно изкуство, а нашите творци са прекрасни посланици на България по света.

Радвам се, че тази година имаме двама представители в проекта от Норвегия, защото Норвегия има цялостна програма за подкрепа на развитието на българската култура и изкуство. Успоредно с това имаме представители и от Франция, Германия, Дания . Тук има и интересен, нестандартен проект от една японка, която живее в Швеция. Тя предпочете да изпрати за участие в нашата изложба един символ – трите флага, които всъщност представляват единна Европа. Нарекла е този символ „За един обединен свят“. Тя, за съжаление, както и още няколко поканени творци, не успяха да дойдат в Павликени, но пък присъстват тук със свои произведения“, каза Тодорова, която е създател на Биеналето на хартиеното изкуство в София. 

„Можем да разделим на две представителите в изложбата – южняшко изкуство, по–темпераментно, емоционално, чувствително, показано чрез интересната скулптора от глина, казва се „Аборигенски свят“ на Брюно Дейвид, Франция, и северно – от художниците от Германия, Норвегия и Дания. Ирене Хопенберг, Германия, се представя с четири графики и една наистина много интересна скулптура – линия на изключително чиста естетика и конструктивизъм, характерен за Западна Европа. Веднага ще подчертая и присъствието на нашия художник Валентин Балев – с тази великолепна живопис, изпълнена с метал, с мраморен прах и асфалт, това е нещо, което много надскача представите за живопис. Аз много се радвам за неговото присъствие тук. Хенриете Хоугърд – тя е от Дания и се представя с дигитално изкуство – то все повече се налага по света, в изложбите, в различните проекти, и беше нормално да присъства и в нашата изложба. Друг автор е Кейт Скйертинг, тя също е от Дания. Нейните работи бяха представени и в Биеналето за хартиено изкуство, което ние организираме. Работите й определено показват една скрита нежна чувствителност на северния артист, за която по традиция ние предварително имаме друга представа. Кирсти Гротмол от Норвегия се представя с две живописни платна, изцяло инспирирани от нашата слънчева страна, от която тя е запазила също такива слънчеви спомени. Много интересен автор, в случая картините й са абстрактни и носят слънчево настроение. Елан Рангстад, също от Норвегия, е един много авангарден автор, от младите представители на норвежкото изкуство, която за съжаление се разболя и не успя да дойде, но работите й пристигнаха за изложбата. Определено показва едни тенденции за доста по-концептуално изкуство, за нови идеи, които носи младата генерация. Стефан Попов се представя с печатани графики, той е изявен български сценограф. Тодор Тодоров, скулптор, реши този път да изненада публиката, и се представя с печатана графика, много голяма рядкост, почти няма скулптори, които да правят такива неща. Моят диптих, с който се представям, изцяло е инспириран от Античния керамичен център. Казва се „Древна земя“. Когато за пръв път отидохме преди две години на Античния керамичен център, силно впечатление ми направи земята.  

Мисля, че живеем на благословена земя, че имаме какво много още да дадем на света, на нашите приятели отвсякъде. Благодаря на целия екип от Павликени, с който работим тук, великолепен партньор. И съзнавам, че това уютно местенце от България, наречено Павликени, има нужда да бъде показвано повече на света. Радвам се, че и ние можем да помогнем в Павликени да се случват хубави неща. Искам да припомня, че цялата колекция, както и предишните две от миналите две лета, остават тук, в Павликени. Живот и здраве, като стане галерията, както е замислено, всичко ще бъде подредено там.“

Даниела Тодорова сподели още, че фондация „Аматерас“ поддържа близки и продуктивни връзки не само с посолството на Кралство Норвегия у нас, но и с други посолства на европейски страни, с които разработват нови съвместни културни проекти, в чиято реализация сигурно ще има място и за Община Павликени. Тя съобщи още, че по повод последната изложба „Павликени и света“ са се получили специални поздрави от посолствата на страните, от които има творци в Павликени.

 

Хенриете Хоугард, Дания:

Завършила съм Кралската академия по изкуства, работя с принтове илюстрации. Аз съм женена за българин, идвала съм много пъти тук. Всичко е много красиво, посетихме интересни исторически обекти. Със сигурност получихме вдъхновение за нови красиви творби.

 

Кирсти Гротмол, Норвегия:

Работя като художник в различни сфери, занимавам се и с фотография. Правя и графични творби. Обичам да работя с различни материали, поддаващи се на различна обработка и предаващи различни настроения. Правила съм много изложби. През 2011 година имах самостоятелна изложба в Националната галерия в София. Правила съм изложби в Норвегия, Гърция, Париж – на много места по света. Смятам, че като художник съм експресионист. Занимават ме въпросите, които вълнуват жените, споделям мигове от моя живот. Пребиваването ми в Павликени беше едно чудесно преживяване, видях неща, които не съм предполагала, че могат да съществуват и че мога да видя. Особено ме впечатлиха скалната църква в Иваново и Античният керамичен център в Павликени. Имате богата, дълга и много интересна история.

 

Ирене Хопфенберг, Германия:

Интересувам се най-много от скулптура, обичам да правя големи инсталации, да пътувам в чужбина и да правя инсталации, които са предназначени за конкретното място. Така съчетавам двете неща – изкуството и пътешествията. Много съм пътувала, в последните години от живота ми с мен пътува и работата ми. Интересувам се от природата, работя с природни материали, обичам експеримента с материалите. Известна съм с това, че работя с лимони. Лимонът като концепция е много важен в моето творчество. Имам скулптори на големи лимони. Оказа се, че точно с тази своя колекция от творби мога да пътувам из целия свят, защото хората като мене обичат лимоните. 

За мен беше чудесно преживяване тази седмица в Павликени, хората са приятни, приеха ни в много топла атмосфера – една много различна атмосфера от тази, с която аз съм свикнала. И е много приятно да бъда в страна, в която хората са толкова гостоприемни и постоянно искат нещо интересно да ти покажат. Тази вечер вече виждам, че познавам доста от хората, които са на откриването на изложбата.

 

Валентин Банев:

Занимавам се с живопис и хартия, съвместно с проектите, които реализирам с фондация „Аматерас“. Занимавам се с абстрактна живопис, работя с огън, метал, асфалт, мраморен прах и всякакви оцветители – относно техническата част. От доста време се интересувам какво става със света, какво става с хората, кои сме ние, защо сме тук - така наречените вечни въпроси. Единственото, което разбрах досега, е, че всеки за себе си намира отговора. Христос е казал „Аз съм пътят“. Задачата на всеки един от нас е да намери пътя, всеки от нас да получи своя опит и да го предаде в общото съзнание на човечеството. 

Направи ми силно впечатление много добрата организация на пленера в Павликени, топлото посрещане, през цялото време беше поддържано едно професионално ниво. Бяхме чудесно обгрижвани, получихме повече от очакваното, не можем да се оплачем. Това споделят всички колеги, възхитени сме. 

Аз се представям в изложбата с две неща. Едната е голяма картина, живопис, изпълнена с метал, обработен с огън, асфалт и мраморен пясък, който специфично пречупва светлината. Тази картина е част от моя по-голяма колекция, изпълнена в този стил, която аз донесох тук готова и която се нарича „Нишката“, по подобие на онази сребърна нишка, която съществува в езотеричната литература и която е символ на връзката на душата с тайнственото. Другата ми творба е вдъхновена от силните впечатления, които преживяхме при посещението си в скалния манастир в Иваново.  

Стефан Попов:

Аз съм доцент по сценография, преподавам в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Куратор съм на галерия „АРТалея“ в София, освен това съм и свободен артист, който рисува различни неща с най-различни техники, предимно абстракции. Тук в Павликени се представям с графики. А докато бях тук, направих подготвителни рисунки за една творба, която сигурно ще стане добра и ще представи впечатленията ми от присъствието ми в павликенския пленер. Тя носи работно название „Борът“. Тук имахме една прекрасна програма. На мен лично ми даде възможност да се върна години назад в своята младост и много се развълнувах. А моите нови впечатления ще пресъздам в тази творба, за която ме вдъхнови едно павликенско дърво. А съм сигурен, че ще направя и други нови неща, вдъхновени от този пленер.

 

Прочетена 660 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.