Сряда, 06 Август 2014 15:46

Посланикът на Норвегия откри изложбата „Павликени и света“

Седем скандинавски автори прекараха седмица и твориха в Павликени

 

  Художествени произведения, инсталация и скулптура показаха в Павликени единайсет автори от цял свят. За откриването на третата изложба от цикъла „Павликени и света“ в античния и вечен град дойде Н.Пр. посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Викьор.

  Пленерът е съвместна инициатива между фондация „Аматерас“ и Община Павликени. Домакин на изложбата е Исторически музей – Павликени.

  Кирсти Гротмол от Норвегия, Ирене Хопфенбергер от Германия, Брюно Дейвид от Франция, Хенриете Хоугърд от Дания и българските творци Стефан Попов, Валентин Балев, Тодор Тодоров и Даниела Тодорова прекараха седем дни в Павликени, през които се запознаха с богатото историческо минало, съвременните традиции и обичаите в региона. Всичко това ги вдъхнови да създадат произведенията от пленера.

 В изложбата бяха представени и Елън Рангстад от Норвегия, Кейт Скьертинг от Дания, Фукико Накабаяши от Япония, работеща от дълги години в Швеция, които предоставиха свои творби за пленера.

  „Ние се гордеем, че този проект вече три години съществува и има зад гърба си колекция с много качествени произведения. За нас тази година е по-специална, защото сме поканили автори от различни европейски държави. Решихме да направим това, за да покажем, че Европа е единна, нещо, за което ние много работим, и едновременно с това да покажем колко много си приличаме всички ние в европейското семейство“, каза кураторът на изложбата Даниела Тодорова. Тя благодари на всички участници, които споделиха проекта на фондацията и Обшината. 

  „Павликени се среща за пореден път с изкуство от най-висока световна класа, каза кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов. Ние в Павликени си дадохме обещание, че ще отворим обятията си за изкуството от всички жанрове и видове. С откриването на тази изложба аз вярвам, че вървим в правилната посока и създаваме богат културен продукт за съгражданите ни и гостите на града“, добави той и подчерта, че Павликени вероятно е сред градовете в България с най-интензивни връзки с културни дейци от цял свят. 

  „Бъдете уверени, че Павликени ще бъде град – приятел на изкуството, и в следващите години, макар и в условията на икономическа криза, при нас ще бъдат добре дошли артисти и художници от цял свят“, каза инж.Манолов. Той благодари на Даниела и Тодор Тодорови от фондация „Аматерас“ за партньорството и инициативата за организиране на арт пленера.

  Изложбата ще остане в Исторически музей – Павликени до 22 август.

  По-рано през деня Нейно превъзходителство г-жа Гюру Катарина Викьор посети розовите масиви на семейство Флорови край Павликени, където научи, че декоративна растителност от региона се изнася за цяла Европа. На Античния керамичен център Н.пр. Викьор научи за 17-вековната история на комплекса и разгледа посвещенията върху тухли в една от съвременните сгради там. Тя разгледа с любопитство и местния зоопарк, където се отглеждат единствените в България животинки от рода „патагонска мара“.

  Кметът на Павликени инж.Емануил Манолов запозна посланика на Норвегия с двете проектни предложения, с които Общината кандидатства за финансиране по Механизма на Европейското икономическо пространство. Единият проект се отнася за социални услуги в шест детски градини, а вторият – за модернизация и консервиране наАнтичния керамичен център. „Образованието и културата са много важни, когато днес говорим за интеграция на малцинствата и на имигрантите в Европа. Щом Павликени се е насочил към такива проекти, това е добра стъпка“, похвали посланикът. Тя подчерта, че Норвегия финансира общо 15 програми в България чрез механизма на ЕИП и чрез Норвежкия финансов механизъм.

 

Прочетена 727 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.