Сряда, 06 Август 2014 15:49

Историческата битка при Канлъ дере оживя 146 г. след страшния ден

Зам.-ректорът на ВТУ доц.Милен Михов влезе в ролята на Стефан Караджа

 

  На 19 юли 2014 година бяха отбелязани 146 години от героичната битка в местността Канлъ дере на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Битка, останала в историята със залавянето на безстрашния герой Стефан Караджа.

  На събитието, проведено в историческата местност, официални гости бяха заместник-кметът на община Павликени Харитон Харитонов, кметът на Сухиндол инж.Пламен Чернев, Кирил Ташев, председател на регионален комитет „Стефан Караджа” – град Бургас, писателят Атанас Радойнов и др.

  Венци на паметната плоча, поставена на мястото на залавянето на националния герой, бяха поднесени от името на официалните гости и граждани.

  Бе прочетена заупокойна молитва в памет на загиналите в битката, а след това с думи за героичния подвиг се обърна към всички присъстващи заместник-кметът на община Павликени Харитон Харитонов. Кметският наместник на село Вишовград също припомни моменти от героичната битка и се поклони пред делото на героите.

  Самодейците към читалището в Сухиндол изнесоха тематичен рецитал за героичното дело на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, а малката Дария Стефанова от село Стамболово се прояви като чудесна рецитаторка със стихотворението „Хаджи Димитър”. 

  Кулминацията бе възстановката на битката между хайдутите и турските неприятели на клуб „Традиция” с ръководител Върбан Минев. 

  Във възстановката участваха 35 души от регионалните клубовете на НД “Традиция” в страната. Всички бяха облечени в униформи и имаха оръжия, които са точно копие на онези, с които са се били четниците и турците. Над 500 фишека и патрона бяха изстреляни по време на сражението, което продължи около 20 минути.

  Невероятната актьорска игра предизвика истинско възхищение и бурни аплодисменти от публиката. 

  Доц. Милен Михов, зам.-ректор на Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“ влезе в ролята на Стефан Караджа. Петър Стефанов пък беше облечен като Хаджи Димитър.

  На историческото място край с. Вишовград има издигнати три паметника в почит на паметта на загиналите мъже.

 

Прочетена 1104 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.