Сряда, 06 Август 2014 15:50

Жътвата приключи със средни добиви по 460 кг/дка за пшеницата и ечемика

  Приключи жътвата на ечемика и пшеницата в региона. Средните добиви са по около 460 кг от декар и за двете култури, съобщават от Общинската земеделска служба. Тази година с пшеница са били засети 158 хил. декара, а с ечемик – само 17 хил. декара. Тенденцията за намаляване на ечемика продължава, след като преди години тук с тази култура се сееха по около 70-80 хил. декара. Тази година се прибира реколта и от 300 декара овес и 300 декара ръж. Двама производители отглеждаха и лимец, общо около 150-200 декара. Прибрана е и рапицата от площ от 24 000 декара, средният добив от тази култура е около 250 кг от декар.

  Досега общината беше заобикаляна от по-сериозни неблагоприятни климатични явления, щетите върху селскостопанската продукция в сравнение с други региони от страната са значително по-малки. Има известни поражения върху листната маса на слънчогледа и царевицата от лека градушка в някои блокове в селата Бутово и Недан. Обилните дъждове и вятърът все пак са допринесли за оронване на част от зърното от класовете и до намаляване на добивите от зърнените култури, съобщават още от земеделската служба. От друга страна обилните валежи са били благоприятни досега за развитието на слънчогледа и царевицата . В общината има засети около 129 000 декара със слънчоглед и 54 000 декара с царевица.

  От години както в страната, така и в нашата община в растениевъдството се нарушава правилният сеитбооборот и се набляга най-вече на производството на пшеница и технически култури. Така например зеленчуци сега се отглеждат само в кооперацията в Недан: 25 дка бамя и 15 дка домати. Соя се отглежда само по полетата на Опитната станция по соята и в кооперацията в Стамболово – общо 900 декара. Трайни насаждения има само върху 168 декара – череши, 120 декара – вишни, 150 декара – ябълки и 1070 декара – винени лозя. Десертно грозде не се отглежда тук. На територията на Михалци има 450 декара с етерично-маслени билки.

  До края на юли земеделските производители традиционно трябваше да подадат декларации за земеделските земи, които ще обработват през следващата стопанска година, в Общинската земеделска служба, но оттам коментираха, че и това лято хората оставят това свое задължение за последния момент и вероятно ще има закъснели и просрочили крайната дата. Обикновено в общината се регистрират около 460 земеделски производители: растениевъди, животновъди и пчелари. 

  На територията на община Павликени са регистрирани 7 959 пчелни семейства. Непрекъснатите превалявания и ветровете тази пролет и лято оказаха неблагоприятно влияние върху пчеларството и добивите от мед са намалели наполовина. Животновъдството леко се свива. В „Хайпро“ се отглеждат малко над 180 000 кокошки, още около 12 500 кокошки се отглеждат по домакинствата в 20-те населени места от общината, там са регистрирани и около 2000 водоплаващи. В общината има едва 3-4 ферми с по около 50-60 крави. Общо в Павликенска община се отглеждат около 1410 говеда, 4250 овце и 71 биволици.

  Комасация на земи едва ли скоро ще предстои, поради това че мероприятието ще струва скъпо, твърдят от земеделската служба. Вид комасация се прави с покупката от определени лица на точно определени парцели, които оформят по-големи размери на тяхната собственост. Но продажбите на земеделски земи сега не са толкова актуални като преди години. След като наемите върху земите се повишиха чувствително, хората предпочитат да вземат ренти. В общината рентите варират в широк диапазон – от 25 до 50-60 лева на декар, дори има отделни арендатори, които са изплатили и по 70 лева рента. Размерът им тази година ще зависи в голяма степен как ще продължи да влияе климатът върху развитието на културите и върху прибирането на реколтата. 

 

Прочетена 1060 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.