Неделя, 24 Август 2014 16:52

25 години фирма „Полипласт“ е синоним на качество и коректност

Собственикът Георги Василев: „Даваме работа на 40 души, държим на почтеността в бизнеса и уважението между партньорите“

 

  През юли павликенската фирма за производство на полиетиленови опаковки „Полипласт“ отбеляза с няколко тържества своята 25-годишнина. Нейният собственик Георги Василев твърди, че по време на създаването й през лятото на 1989 година „Полипласт“ е била първата частна фирма за подобно производство в България, създадена по тогавашния Указ 56. За началото, за трудностите по пътя на растежа, за това кога е било по-тежко в бизнеса, в началото или сега, за основните бизнес принципи, които изповядват в това предприятие, разговаряме със собственика на „Полипласт“ Георги Василев и изпълнителния директор Мария Костова.

  „Реших да основа подобна фирма още щом разрешиха частното производство – започва разказа си Георги Василев. Спрях се на това производство, защото имах вече наблюдения върху него. Стартирах в един гараж в Бяла черква. Започнахме с моята фамилия да правим найлонови чантички и пликове от полиетилен. Машините, разбира се, бяха примитивни, ние почти нямахме опит и в това отношение беше доста трудно. После наши клиенти пожелаха през 1991 година да им произвеждаме пликове за чипс. После поискаха опаковките да имат и печат. Така нашето производство постепенно се развиваше и нагаждаше спрямо изискванията на клиентите. Наложи се да тегля голям за времето си кредит от 30 000 долара и купихме една турска машина за печат с четири цвята – това стана през 1992 година. Направих и едно цехче от около 90 квадрата в Бяла черква. През онези години много фирми започнаха да пакетират ориз, захар, сол, подправки и за тях бяха нужни пликове за опаковка. Вече имах около 30 работнички в производството. Работехме обаче на примитивни машини.

  През 2000 година стана ясно, че повече с наличната ни техника не можем да се задържим на пазара, не можем да отговорим на изискванията на нашите клиенти. Затова решихме да направим друга нова голяма инвестиция – от около 500 000 евро. С тези пари закупихме машина за печат, 6-цветна.  Закупихме и други машини, с помощта на които автоматизирахме нашето производство. До 2005 година вложихме доста средства за модернизация. Започнахме да правим опаковки за хляб. Поръчките се разрастваха и в помещенията в Бяла черква ни стана тясно. Затова през 2007 година се наложи да направим нова инвестиция за закупуването на част от ДАП Павликени, където нашето производство се намира и сега. За това разширение, за нова 7-цветна печатна и други още необходими за производството машини, се наложи да кандидатстваме за голям кредит в размер на 1 милион евро. 

  Днес в нашата фирма работят около 35-40 души и което е характерно за нас – тук няма текучество. Имаме работници още от създаването на фирмата. Последните работници съм ги приел преди 10-тина години. Изпълнителният директор Мария Косева е от 22 години при нас, с дълъг стаж от 20 години е и главният майстор Любомир Обрешков и т.н. Изискваме от работниците си да са дисциплинирани и да работят добре, но и ние ги уважаваме и за тези 25 години нямаме нито веднъж закъснение в изплащането на заплатите и аванса. Дори ги даваме по-рано от определените дати и часове, но никога по-късно. В началото на 90-те години имахме много тежки периоди, изплащахме кредити, а трудно стартирахме производството поради липса още на достатъчно опит. Давахме доста брак в производството, печалбите бяха малки… Вземах пари назаем от колеги и приятели, но работниците не съм ощетил нито веднъж, заплатите им изплащах според договореното – твърди Георги Василев. Осигуряваме ги върху високи заплати, уважаваме ги, защото без работниците фирмата няма да съществува. Аз разсъждавам така: както аз искам да имам салам на своята трапеза, и работниците трябва да имат всичко необходимо на тяхната, споделя Георги Василев. Затова търсим добри клиенти и партньори, държим добра цена на производството и създаваме всички условия за добра реализация и възможност за добро заплащане на персонала.“

  Трудностите през различните периоди от развитието на фирмата са били различни, спомнят си Георги Василев и Мария Костова. В първите години трудностите идвали от липсата на достатъчно опит, от липсата на средства, от трудността да получават финансиране от банките. Но тогава партньорите бяха лоялни, твърдят и двамата първи мениджъри на „Полипласт“.   Сегашното не е бизнес, категорични са и двамата. Обясняват, че днес особено по-младите бизнесмени често не държат на думата си, правят поръчки по интернет, а после чрез различни „трикове“ замитат следите си и се отказват от направените поръчки. А през това време в „Полипласт“ са вложили средства за суровини и труд в изпълнението им. „Днес в бизнеса често се сблъскваме с тарикатлъка и чистото мошеничество в различните му прояви“, оплакват се Василев и Костова. Фирмата вече търпи загуби от подобни нелоялни партньори в размер на 170 000 лева. И това е само един от многото случаи. Особени щети идват от фирми, изпадащи във фиктивни фалити. Честната дума в бизнеса не струва вече нищо, не крие огорчението си Георги Василев и разказва за поредния случай на чисто мошеничество. Клиент на фирмата се оплакал, че не може да им изплати дължимите 17 000 лева за получени от „Полипласт“ доставки, защото неговото производство вървяло доста зле и фирмата му просто фалирала. Георги Василев изразил разбиране към партньора в бизнеса, нали на всеки може да се случи. И не само че опростил временно вземането си, но и предложил на същия този човек да му помогне с други средства, за да си стъпи на краката. Какво било огромното му огорчение, когато малко по-късно разбрал, че въпросната фирма не е фалирала и че всъщност са били излъгани.

  Мария Костова твърди, че подобни лъжи са възможни, защото партньорите вече не контактуват „очи в очи“ в бизнеса, а по интернет. „Аз настоявам да се срещна с клиента, да го чуя как говори и да го погледна в очите. При такива срещи по-трудно минават номерата на мошениците“, категорична е тя. И двамата не искат да цитират конкретни имена, но твърдят, че често подобни тарикати в бизнеса имат политически чадър над главите си. Държавата трябва да работи за защита на родното производство и да създава условия за безпроблемен бизнес, смятат павликенските бизнесмени.  

  „Нямаме проблеми с общината, доволни сме от взаимоотношенията с нея, твърди Георги Василев. Когато можем, и ние помагаме, отделяме средства за различни инициативи на местната власт: било за Дома за стари хора в Караисен, било за детски градини, не сме отказвали подкрепа никога.“

  Първият си юбилей фирма „Полипласт“ отпразнува това лято с няколко празника. Ръководството заведе целия колектив на екскурзия в Румъния. Имаше отделно тържество и за партньорите и редовните клиенти. Екипът получи много поздравления и благодарности за лоялното партньорство, за качествената стока, която предлага, за изрядното изпълнение на поръчките. 

  Днес „Полипласт груп“ ЕООД е специализирана в производството на съвременен тип опаковки, подходящи за автоматично пакетиране на насипни продукти – еднослойни и многослойни, РЕТ-бутилки, пликове за ръчно и машинно пакетиране на хляб и др. От фирмата знаят, че използваните от тях материали са за хранителни продукти и затова продукцията им отговаря на изискванията на европейските стандарти. Ще продължаваме все така и занапред, категоричен е Георги Василев. Засега имаме достатъчно поръчки за пълно натоварване на мощностите, въпреки голямата конкуренция вече между нароилите се подобни производители в страната. „Ясно съзнаваме, че за да ни избират клиентите между 30-40 още други производители, трябва да не отстъпваме по качество, по коректно изпълнение на заявките им и по реални цени, които им предлагаме“, казва още Василев. Замислят нови големи инвестиции за по-модерни машини. От собствен опит вече знаят как се бори конкуренцията.

 

Прочетена 2698 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.