Неделя, 24 Август 2014 16:56

Ловно дружество „Сокол” - Павликени

  На 26 октомври 1896 г. в Павликени се създава Околийското ловно дружество „Сокол” – Павликени. По примера на основаното в Търново през 1884 г. Ловно стрелческо дружество, павликенските ловджии също имат свой устав, печат и знаме. Основатели са общо 22 ловджии от селището, които избират за свой първи председател Атанас х.Славчев. Той е един от първите жители на Павликени, бивш кмет, уважаван дарител и почетен член на БЛСО. Още от създаването си дружеството е околийско и обединява ловджиите от селата на Павликенска околия. След закриване на околията през 1899г., независимо че административно регионът става част от Търновското окръжие, Ловното дружество си запазва функциите на околийско. В неговата структура влизат ловните дружества и ловджиите на над 30 селища от окръга.

  Основатели на Павликенското околийско ловно дружество „Сокол” са: Славчо Недков, Атанас х.Славчев, Сава Папазов, Стефан Венков – от Павликени; даскал Иван Георгиев от Батак; Иван Върбанов от Сломер; Атанас Попов и Станчо Йорданов от с.Дъскот.

  В периода 1905 – 1915 г. се създават ловните дружества в селата Бяла черква, Паскалевец, Батак, Долна Липница, Михалци, Недан и други от Павликенска околия. До 1934/35 г. са учредени първите 14 ловни дружества.

Дружеството има постоянен ловен развъдник в м. „Дрън-курус” и „Вакла могила”, както и дружествено ловно поле в м. „Градински варански гори”, в които дивечът е зорко пазен и стопанисван. Една от основните цели на ловното дружество е да опазва и стопанисва дивеча в региона. 

Атанас х.Славчев е председател на Павликенското ловно дружество до 1901 г., а от 1909 г. в продължение на дълги години неизменен председател на организацията е Сава Никифоров Папазов – от Павликени, по професия „просбописец”. На 21 юни 1935 г. Сава Папазов е обявен за почетен председател на дружеството. Като председатели през първата половина на ХХ в. са работили за кратко д-р Кънчо Миланов и д-р П.С.Недевски.

  Печатът на дружеството е с кръгла форма, в средата с изображение на сокол и надпис в кръг „ПАВЛИКЕНСКО ЛОВНО ДРУЖЕСТВО „СОКОЛ” – с. ПАВЛИКЕНИ”.

  Празникът на организацията е 26 октомври – датата, когато е учредено дружеството, но ловджиите участвали във всички национални празници. Всяка година на 6 май павликенските ловци се събирали пред дюкяна на Петър Попов. Закичени с дружествените значки, със зелени ленти на ръкавите и под строй отивали до църквата, за да участват в празничния водосвет. Начело на строя е знамето на организацията, носено от знаменосец и двама асистенти. Дълги години знаменосец на организацията бил Захари Христов, а асистенти – Ст. Ив.Каломенски и Стефан Генов. Ритуалът се повтарял и на „Войнишката задушница” през м.ноември. Ежегодни били зимните и новогодишни ловджийски вечеринки, на които задължително се гощавали с дивеч. Отсъствието от годишно събрание или инициатива на дружеството се наказвало с немалка глоба. 

  Павликенското ловно дружество „Сокол” се ръководи от Управителен съвет, начело с председател и подпредседател. Членовете избират и касиер – секретар на организацията. Управителният съвет ръководи и отговаря за цялостната дейност на организацията, издава ловни билети, абонира за съюзното списание „Ловец”, събира членски внос, отчита приходи и разходи на дружеството, организира състезания по точна стрелба, полага грижи за опазване на дивеча в региона. Ловните билети се издават от 1 юни до 1 септември срещу платен членски внос от 330 лв., снимка и отчет на всеки ловец за улова му през предходната година. Новите членове плащат 380 лв. и представят медицинско свидетелство. (цените са по данни за 20-30г. на ХХв.)

  Членовете на Павликенското околийско ловно дружество от 22-ма през 1896 г. нарастват на 303 през 1926/27 г. Ловни дружества и членове в региона: Павликени - 41, Лесичери – 18, Батак – 7, Бяла черква – 36, Недан-20, Бутово -19, Димча – 12, Варана – 2, Михалци – 9, Градище – 25, Вишовград – 19, Дъскот – 30, Емен – 23, Върбовка – 22, Стамболово – 5, Горна и Долна Липница – 5, Дичин – 3, Патреш – 1. През 30-те години има спад на броя на членовете – през 1927/ 28 г. са 299 членове, а през 1935/36 г. – 256 членове.

  През 1934 г. Атанас х.Славчев – почетен член на Ловната организация и „благодетелен член на дружеството”, дарява 5 дка своя земя за построяването на Ловен дом в Павликени. Основният камък се полага на 28 юни 1934г. от председателя на Настоятелството Сава Папазов, подпредседателя Стефан Ат. Х.Славчев, членовете Христо Корфонозов, Стефан Генов и други от настоятелството, в присъствието на дарителя Атанас х.Славчев. Първият Ловен дом в Павликени е построен за 400 хил.лв., а носи годишни приходи на организацията по 18 хил.лв. В средата на ХХ в. сградата е използвана за Девическо стопанско училище, по-късно за детска градина и болнично заведение. Днес на мястото на стария Ловен дом е построен Исторически музей – Павликени. 

  През 1954 г. е построен нов Ловен дом на бул. „Руски” в Павликени. 

  През 1959 г. е създадено Фазановото стопанство край града, където ежегодно се отглеждат по 40 – 50 хиляди фазанчета.

  В периода 1974 – 78 г. са построени ловните хижи в селата Караисен, Дъскот, Михалци, Недан и край Павликени. През 1976 г. е построена най-голямата ловна хижа в региона край с.Бутово. 

  През 1976 г. е построено и открито стрелбището на дружеството.

  През 1996 г. в Съюза на ловно–рибарските дружества членуват 1500 ловци и риболовци от общините Павликени и Сухиндол. 

 

НЕЛИ ЦОНЕВА

Директор на  Исторически музей - Павликени

 

Прочетена 1599 пъти

13 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.