Печат на тази страница
Неделя, 25 Януари 2015 17:10

Две нови специалности ще разкрие ПГАТ „Цанко Церковски“

  Две нови специалности иска да разкрие през новата учебна година Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Училището е подало желанията си до Регионалния инспекторат по образованието.

Втори опит за паралелка по полиграфия ще направи ПГАТ. Ръководството на училището и кметът заявиха тази професия и миналата година, след като бяха проучили нуждата на местния бизнес от млади специалисти. През тази година специалността ще се предлага на завършилите седми клас. „Паралелката ще бъде с изучаване на първи чужд език английски и втори – испански, което не е за подценяване в днешно време“, обясни директорът на гимназията Надежда Иванова. С натрупаните знания в училище завършилите могат да започнат работа в установени полиграфски фирми или да помислят за започване на частен бизнес.

  Гимназията обявява прием и по още една нова специалност – „Растителна защита”, с прием след 8 клас. Такава специалност в ПГАТ вече са имали, а последният випуск е завършил преди 6 години. Завършилите ще получават професия „Растениевъд“ и ще бъдат търсени специалисти в аграрния сектор, включително и за отваряне на агроаптеки и др.

  И двете специалности ще бъдат „защитени“, т.е. ще бъдат разкрити дори и при по-малък брой записани ученици. Причината е, че на пазара на труда са нужни компетентни кадри с предлаганите от училището специалности.

  За първа година от РИО са поискали предлаганите специалности да бъдат съгласувани с кмета на общината. Експертната комисия на инспектората във Велико Търново вече е направила своята оценка и поисканите специалности ще бъдат заявени в Министерството на образованието и науката, обясни началникът на инспектората инж. Розалия Личева.

 

Прочетена 1693 пъти