Неделя, 08 Март 2015 20:54

Учениците от СОУ „Бачо Киро“ пресъздадоха образа на Апостола

  Ще минат още много години, десетилетия и векове, но едва ли българската земя ще роди по-завършен образ на човек и борец като Васил Левски – Апостола на нашата свобода.

  Достойни наследници ли сме на Левски? Мислим, че да. Последните думи, записани в дневника му, са: „Народе???” Упрек или призив за събуждане? Можем много да разсъждаваме какво е искал да ни каже с тях Левски. Но по-важно е да следваме примера, даден ни от него.

  На 18 февруари 2015г. учениците от 10а и 2а клас при СОУ „Бачо Киро” показаха, че името на Апостола на свободата не е забравено и че живее в сърцата на младото поколение.

  Пред многобройна публика от ученици, учители и родители бе представена презентация за живота и делото на Васил Левски.

  На сцената оживяха образите на героите от Вазовите творби „Апостолът в премеждие” и „Левски и селяните”. Публиката аплодира младите артисти, които с ентусиазъм и вдъхновение изпълниха ролите на Апостола и останалите герои.

  Второкласниците с голямо въодушевление рецитираха стихове за Дякона.

  Едновременно чрез средствата на литературата и изобразителното изкуство показахме какво представлява Левски за нас и какво място заема в националната ни култура.

  На тържеството също така бяха прочетени и литературни творби, написани от десетокласници, показани бяха красиви рисунки. Публиката имаше уникалната възможност да научи немалко любопитни факти за музеите и паметниците на Апостола. В края всички се надпреварваха да отговарят на занимателните въпроси от подготвената кръстословица.

  Подвигът на великия Апостол бе отбелязан по достоен и запомнящ се начин. Неговият огън ще гори в душите ни. Ще пазим завета му велик навеки!

Доника Иванова 10а клас

 

Прочетена 1237 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.