Неделя, 08 Март 2015 21:00

Пет европейски града получиха мартеници от Павликени

  Пет европейски града ще окичат мартеници от Павликени. Вече са изпратени традиционните пакети с червените и бели Пижо и Пенда, които са традиция в последните три години.

  Побратименият с Павликени беларуски град Пружани получи първи мартеница, която учениците в Павликени изработиха в изминалия месец. Заедно с подаръка получателите ще се докоснат и до поверието за най-българския символ. „В белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата на приятелството и взаимната обич“, обяснява кметът инж.Емануил Манолов в писмото до своите колеги.

Испанският Падрон отново ще окичи мартеницата на кметството, след като през 2013г. това лично стори кметът инж.Емануил Манолов. На брега на Атлантика са добре запознати с легендата как е произлязла българската традиция да се носят оплетени червен и бял конец.

  Молдовският Леова за първи път ще получи специалния пакет. В последната година между Павликени и Леова бяха разменени официални визити, а преди това футболните им отбори се срещнаха в четиристранно първенство, организирано в Румъния. В Леова с интерес ще научат, че мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие.

  В румънския Болдещ Скаени вече организираха малка изложба, в която през 2014г. показаха българската традиция. Сега те ще окачат своята мартеница на знаково място в града, за да уважат молбата на Павликени.

  Френският Мирамас е най-новият международен град приятел на Павликени. Връзките с него бяха създадени в последните месеци, когато делегация от България посети града, за да почерпи опит за съхраняването на културното наследство и за традициите в керамичното производство. После френски експерти обучаваха 10 дни младежи от Павликени, които да научат грънчарския занаят, да започнат свой бизнес и да спомогнат за развитието на местния туризъм. Покрай гостуването си гостите научиха много за българските обичаи, сред които и закичването с мартеница на 1 март.

  Освен на градовете в Европа мартеници ще бъдат изпратени и на български държавни институции.

Всички мартеници са изработени от учениците в Павликени.

 

Прочетена 2044 пъти

14 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.