Вторник, 07 Април 2015 21:58

На Благовещение откриха църквата „Св.Параскева” в с.Караисен след мащабен ремонт

  На Благовещение в с.Караисен откриха ремонтираната църква „Св.Параскева”. Първото богослужение в храма извърши отец Милетий.

  Средствата за ремонта са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Целият проект е на стойност 165 633лв., които са отпуснати с постановление на кабинета.

  Повече от две години църквата беше затворена за миряните поради опасността от инцидент.

  На 8 септември 2014г. фирма „Бета-22“ град Варна започна строителните работи по проекта „Авариен ремонт на църквата „Св.Параскева“, с.Караисен“. Ремонтните дейности се състоят в укрепителни дейности на основите на църквата, по главния корниз на стените, ремонт на покривна конструкция и подмяна на керемидите на покрива, външна мазилка над цокъл. Направени са нови настилки около цялата сграда, с които ще се избегне оттичането на вода в основите. Ремонтиран е таванът в църквата и е възстановена иконописта в разрушената част.

  „Аз съм радостен, че най-сетне църквата е ремонтирана и безопасна за посетителите. Пожелавам на всички Вас да намирате смирение и вяра в новия храм! Да са чисти душите Ви и да се радвате на любовта на близките си! Бъдете добри християни и по-често отправяйте молитви за добри дела към Бога!“, каза в словото си кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов. 

  Строителството на църквата „Св.Параскева” започва през 1853г. След разрушително земетресение, градежът е подновен три години по-късно. Храмът е осветен лично от Иларион Макариополски, а иконостасът е дело на майстори от Тревненската школа.

Прочетена 1248 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.