Събота, 25 Април 2015 10:22

Изложба на керамични съдове подредиха в Историческия музей

  109 красиво изработени керамични предмета – чашки, чинийки, подносчета, вазички, купички, фигурки на животни, фруктиери и други, са показани в изложба в Историческия музей в Павликени. Тя е дело на участниците в проекта „Младите хора оживяват древното керамично наследство на община Павликени“. Той се реализира по договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. и е на стойност 267 294 лева. Партньори по него са Национално сдружение на малкия и среден бизнес и Асоциацията за регионално участие и действие APARE- Франция, бенефициент – Община Павликени.

  Експонатите от керамичната изложба са изработени предимно от двайсетте младежи доброволци, участници в проекта. В продължение на 15 дни през януари те бяха обучавани напрактика как се работи с глина и се правят предмети от майстора грънчар Ани Спасова от Свищов, а теорията – развитието на керамичното изкуство на територията на Античния керамичен център край Павликени, научиха от директора на Историческия музей в града Нели Цонева. По време на обучението бяха посетени и Самоводската чаршия във Велико Търново, Античният керамичен център край Павликени и др. Да предадат своя опит на младежите тогава в Павликени бяха дошли и двама френски специалисти от партньорската организация по проекта APARE. На място в провинция Алпи и Лазурен бряг във Франция през декември миналата година ходи работна група от Павликени, за да изучи работата на френските колеги за съхраняване на древните традиции и опазване на историческото наследство, както и доброволческите младежки организации и неправителствените организации, работещи в тази насока.

  При откриване на керамичната изложба кметът на Павликени инж. Емануил Манолов изказа висока оценка за естетическите качества на експонираните керамични предмети, изработени от павликенските младежи. Той сподели с присъстващите и удовлетворението си, че Община Павликени се е доверила на екипа, изпълняващ проекта. Инж. Манолов разви визията на Община Павликени за по-нататъшно разрастване на Античния керамичен център – основната туристическа забележителност на региона. Реализацията на друг проект ще подобри инфраструктурата, ще бъде построена нова експозиционна зала на обекта и други, които ще го превърнат в предпочитан обект от туристическите маршрути във Великотърновска област. Емануил Манолов благодари на всички, работили по проекта „Младите хора оживяват древното керамично наследство на община Павликени“, защото резултатите от него, макар и все още неприключил, са очевидни и те също ще допринесат за подобряване визията на Античния керамичен център. 

  След откриването на керамичната изложба ръководителят на проекта Цветка Петралийска направи анализ на извършеното досега в рамките на организирания информационен ден. Тя подчерта удоволствието си от реализирания социален експеримент – младежите наистина са показали възможност за доброволчество и работа в екип, проявили са оживен интерес към керамичното наследство и усет за неговото оживяване. Тъй като са обучавани и на бизнес, Петралийска не пропусна да подкани присъстващите младежи да побързат с развитието на свои идеи за стартиране на частен бизнес в тази област. Своите най-добри впечатления от участието си като доброволци в проекта, от наученото и преживяното в съвместната работа споделиха и част от участниците младежи.

 

Прочетена 989 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.