Събота, 25 Април 2015 10:25

Как на Светъл понеделник преди 25г. храмът „Св.вмчк. Димитрий“ отвори за богослужение

Години наред храмът „Св.вмчк. Димитрий“ в Бяла черква бе заключен като паметник на културата. През 1990г., напускайки София, се върнах тук и бях назначена за уредник на къща музей „Д-р Райко Даскалов”, открит в 1984 г., на чиято експозиция съм автор.

В разговори с видни белочерковци те изказаха мнения „да направя нещо храмът да се отвори за богослужение“. По тяхна молба се заех с този проблем.

Тогавашният великотърновски митрополит дядо Стефан ме благослови за богоугодното дело и ме насочи към София да търся йеромонах Христофор Събев, известен тогава с „нощните бдения”. На два пъти на свои разноски пътувах до столицата и в комитет „Спасение” се уговорихме йеромонахът да дойде около великденските празници. 

На 15 април 1990г. – Светъл понеделник, йеромонах Христофор Събев с екипа си пристигна призори в моя дом. Към 8 часа сутринта пожела първо да посети музея, където написа в книгата за посетители следното: „16-ти ІV 1990г. Светъл понеделник: Христос возкресе. Всяко дело зависи от Твореца си, така и този музей е благодарение на усилията на г-жа Маргарита Атанасова, но това е само началото. На нея й предстоят много и много светли и благородни дела в името на Доброто и Светлината – в името на Христа. Бог да благослови! Йер Хр. Събев”.

Почти цялото население – мало и голямо, буквално се бе натъпкало вътре и вън около храма. Дойдоха миряни от Павликени и околните села, бе цяло събитие. Облечен в сини одежди, йер. Хр. Събев блестящо проведе първата света литургия с помощта на престарелите свещеници поп Ватьо и поп Илия. Така преди 25 години белочерковският храм първи бе отворен за богослужение в павликенско. 

Оттогава до днес се изредиха свещениците: Вихър от Габрово, Стефан от Ловеч, Борислав, Николай Нешев от с. Шипка, йер. Гервасий от Велинград, отец Йордан от с. Обединение, а сега отец Никола Спасов от гр. Г. Тошево. Бяла черква е благодарна на всички тях. 

Днес се радваме, че великолепният храм, построен през 1866г., приема и миряни и гости както в делнични дни.

 

Маргарита Атанасова – Арачийска

 гр. Бяла черква

 

Прочетена 741 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.