Неделя, 05 Юли 2015 15:54

Сключваме споразумение за партньорство и сътрудничество с румънския град Болдещ-Скаени

  С румънския град Болдещ-Скаени да бъде сключено споразумение за партньорство и сътрудничество реши Общинският съвет на последното си заседание в края на април. Болдещ-Скаени се намира в област Прахова, Южна Румъния, на 15 км от Плоещ. Населението му е около 11 500 души, икономиката му се развива предимно в областта на нефтодобива и винопроизводството. В землището му има много лозя, в непосредствена близост са винарските изби на селището Сечу. Градът има сравнително кратка история, защото е създаден едва през 1968 година след сливането на двете съседни общини Болдещ и Скаени.

  „Предпочетохме този град, защото е сходен по географски показатели с нашия град Павликени и защото се намира сравнително близо до нас, така че размяната на различни работни групи, на художествени състави и на спортни отбори е напълно реална и осъществима“, каза по време на дебата на заседанието на Общинския съвет кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Проектът за споразумението предвижда обмяна на опит между двете общински администрации, да се насърчават взаимните контакти в областта на търговията, селското стопанство, индустрията, транспорта, строителството, институциите в сферата на образованието, туризма, спорта, културата и т.н. Особено внимание да се отдели на сътрудничеството между малките и средните предприятия. Периодично да се организират съвместни изложби, пазари на селскостопанска продукция и др. 

  Споразумението се сключва за 10-годишен период. Приятелските връзки между двата града всъщност вече са установени и за последните две години чрез взаимни гостувания са отбелязани основните общински празници и на Павликени и на Болдещ-Скаени, общинските футболни тимове са участвали в съвместни турнири и т.н.

 

Прочетена 1184 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.