Неделя, 05 Юли 2015 15:58

Инж.Емануил Манолов: „Няма причина за страх у хората. Военното формирование работи безопасно“

Във връзка със засиленото притеснение у гражданите на Павликени, породено от скорошните инциденти в с.Иганово, кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов посети Военното формирование в града. Веднага след срещата си, градоначалникът разказа за в.“Павликенски глас“ по-важното от получената информация. Ето разказа на инж.Манолов:

 

Инж.Емануил Манолов: „Няма причина за страх у хората. Военното формирование работи безопасно“

 

  „Военното формирование 26690, разположено в покрайнините на град Павликени, не може да бъде заплаха за сигурността на жителите в нашия град. 

  Помолих и получих заповед за пропуск, за да се убедя, че безопасността на нашето населено място е гарантирана. На 23 април 2015 г. се състоя моето посещение съгласно заповед на министъра на отбраната на Република България. Мога да споделя това, което видях и научих. В презентацията и огледа участваха упълномощени представители на министерството на отбраната: полк.Иван Сотиров – командир на бригада „Логистика“, и експертите по бойните припаси д-р Николай Нейков и проф.Боян Петков. 

  Военното формирование е основано през 1939 г. и първите сгради са строени по немски проект. Тогава в тази част на града не съществуват други постройки. Днешните стопански двор, автосервиз и бензиностанция и другите производствени сгради са построени много след създаването на военната база. Модернизацията и преустройството на формированието в централен артилерийски склад е през 1951 г., затова по-новите сгради са по руски стандарт.

  Посетих административната и техническата територии на военното формирование, където бях запознат с историята, задачите и организацията на работа. Беше извършен показ на места за съхранение на бойните припаси и условията в тях, противопожарната и следовата полоси, и действието на пожарната команда. Всеки от складовете е зачислен персонално на отговорник. Ежедневно се замерват влажността, температурата и други показатели. Ежегодно се прави оглед на боеприпасите, а при съмнение се изпращат в лаборатория. Всеки склад е защитен от земно насипна дига с височина колкото сградата. 

  Два пъти годишно се извършват съвместни учения с огнеборците от ПБЗН - Павликени. 

  Повече от 80 души работят във Военното формирование. Това са работни места и доходи за семействата им. Военното формирование е сред големите работодатели в общината. Ако служителите мислеха, че съществува риск за живота им, убеден съм, че нямаше да работят там дълги години.

  Останах напълно удовлетворен от показаните ми дейности по организацията на стопанисването, съхранението и обслужването на бойните припаси. С това целта на посещението ми беше изпълнена.“

 

Прочетена 1163 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.