Неделя, 05 Юли 2015 16:07

Община Павликени получава 736 000 евро за модернизация на Античния керамичен център

  736 337,90 евро получава Община Павликени за популяризация и модернизация на Античния керамичен център. Договорът за финансирането беше подписан вчера от кмета инж.Емануил Манолов и директора на дирекция „Европейски програми и проекти“ в Министерство на културата Ангел Ангелов. 

  Финансирането е по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“ на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014 г. Община Павликени е водеща организация по проекта в партньорство с Исторически музей – Павликени.

  Целта на проекта е реставриране и обновяване на сгради от културното наследство на павликенския район, ревитализиране на изложбени пространства и платформи чрез интерактивни технологии и предпазване на пространства от културното наследство и развитие на музеи на открито.

  До 30 април 2016г. трябва да приключат дейностите по проекта. Те обхващат кoнсервационно укрепване на стени при пещите и укрепване на пет от пещите за строителна и битова керамика. Античният кладенец ще бъде реконструиран по автентични данни, така ще бъде възстановена и подовата конструкция на античния склад за зърно. Покривът на античната баня, където е запазено и подовото отопление, т.нар. хипокауст, ще бъде подменен. Частична реконструкция е планирана и за портиците.

  Нов макет на обекта от камък ще бъде поставен на панорамната площадка.

  Планирани са ремонти на приемната сграда и на мемориала на археолога Богдан Султов. Обновена ще бъде и експерименталната грънчарска работилница с пещ, където се представя автентичната технология за производство на керамика през II–IIIв.н.е.

Пейки, кошчета, информационни табели, както и реновиране на откритата сцена на обекта също са заложени в проекта. Настилката на пътя до разкопките ще бъде подменена. До Античния керамичен център ще бъде доведен и водопровод.

  Външна осветителна инсталация със соларни панели и художествено осветление ще бъде монтирана за улеснение на посетителите. Планирано е поставянето на система за видеонаблюдение.

  Интерактивна изложба на експонати от Античния керамичен център ще бъде създадена в рамките на проекта. 30 предмета ще бъдат заснети и изработени като холограми.

  Площадка за работа с деца ще бъде оформена в Античния център. В нея ще има миниработилница, както и миниархеологически обект, тип „пясъчник“, както и кът за рисуване и работа с находките.

  Сензорен информационен киоск ще посреща посетителите. Тур гайд система ще ги води из историята и значението на археологическия обект.

  Планирани са аварийни археологически разкопки в рамките на проекта на стойност 21 000 евро.

 

Прочетена 1829 пъти

14 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.