Неделя, 05 Юли 2015 16:08

Нов компютърен томограф откриха в МБАЛ-Павликени

  Новият 16-срезов компютърен томограф откриха миналия четвъртък в МБАЛ-Павликени. Модерният уред за диагностика беше закупен със средства на Община Павликени. Общо 246 000лв. даде местната хазна за апаратурата, като 177хил.лв. са от целевата субсидия за капиталови разходи, а останалите 69хил.лв. – от собствените бюджетни средства от местните данъци.

  Като възможности уредът е същият, с какъвто разполага и Областната болница във Велико Търново. Той може да направи целотелесно сканиране буквално „от главата до петите“ на болния. От множество рентгенови изображения, които се правят на дадения пациент, заснети от различни ъгли, с помощта на компютърна обработка се получава триизмерно изображение.

  Трима лаборанти и един лекар рентгенолог преминаха обучение за работа с новия томограф. Уредът е важен, защото ще помогне за поставянето на точни диагнози на пациентите от Павликени и Сухиндол, обясни д-р Ренета Кръстева за в.“Павликенски глас“. Тя подчерта, че така ще се спести пътуването до Велико Търново, което в миналите месеци беше наложително за всички пациенти. Спестява се и времето за чакане на ред за търновския триизмерен рентген. 

  Почти два месеца отне регистрацията на томографа в Агенцията за ядрено регулиране. От 20 април томографът обслужва пациентите в МБАЛ-Павликени.

 

 

Прочетена 1232 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.