Четвъртък, 23 Юли 2015 15:41

Посланикът на Финландия откри изложбата „Павликени и светът“

  Изложбата „Павликени и светът“ с участието на финландски художници беше открита в Павликени от кмета инж.Емануил Манолов и посланика на Финландия н.пр. Харри Салми.

  В Павликени гостуваха четирима финландски автори и една художничка от Швеция: Лииса Малкамо (Liisa Malkamo), Сакари Пелтола (Sakari Peltola), Туомас Халливуо (Tuomas Hallivuo) и Лаура Лехеркари (Laura Lehenkari) от Швеция, Виля Лиорансен (Vilija Lioranciené). От българска страна участваха: Тодор Тодоров - председател на АМАТЕРАС фондация, Даниела Тодорова, Валентин Балев, Михаил Артамонцев и Силвия Артамонцева. Те прекараха седмица в Павликени като се запознаха с античното наследство, съвременните постижения и туристическия потенциал на региона.

  Изложбата е следствие на пленер, който дава възможност за обмен на идеи и творчески достижения. Показаните произведения остават част от собствената колекция от съвременно изкуство на Община Павликени.

  Пленерът представя произведения от дърво, хартия, метал, редом с живописни платна. Разнообразието на творчески идеи и резултати е част от последователната концепция на проекта „Павликени и светът“ и представя огромното визуално и стилово разнообразие в съвременното световно изобразително изкуство. 

  „Павликени вече е на световната карта на градовете, които посрещат изкуство от най-високо ниво! В последните четири години градът ни се отвори към всички жанрове на съвременното изкуство и с радост посрещна творци от близо и далеч“, каза в словото си кметът инж.Емануил Манолов. Той благодари на съорганизаторите от фондация „Аматерас“ Даниела и Тодор Тодорови. 

  Много скоро Павликени ще има своята първа професионално оборудвана галерия, обяви инж.Манолов. Галерията е един от четирите проекта, които Павликени защити по правителствената инвестиционна програма през 2014г., и предстои откриването й в най-скоро време.

  В нея ще бъдат показани събраните до момента картини, скулптори и предмети на съвременното изкуство, които Община Павликени получи по време на ежегодните арт резиденции през последните четири години.

  Посланикът на Финландия н.пр.Харри Салми оцени високо ежегодния пленер и благодари на създателите на събитието и на кмета на Павликени. „Благодарение на Вашите усилия, постиженията на много финландски творци бяха представени пред българската публика. Следствие на Вашата отдаденост и развиването на културната стратегия на Павликени е и създаването на градска художествена галерия, в която избрани творби от пленера „Павликени и светът“ ще са част от постоянната експозиция“, каза н.пр.Харри Салми.

  Даниела Тодорова от фондация „Аматерас“ подари свои художествени творби, свързани с тракийската култура на кмета и на посланика. 

  „За втори път съм в Павликени и съм много щастлива от всичко, което виждам“, каза Лииса Малкамо. Тя е куратор на изложбата от финландска страна и за втори път гостува в Павликени. 

  Пленерът представя в изложбата произведения от дърво, хартия, метал, редом с живописни платна. Разнообразието на творчески идеи и резултати е част от последователната концепция на проекта и представя огромното визуално и стилово разнообразие в съвременното световно изобразително изкуство. Тази тенденция дава европейски облик на събитието и носи послание за единение на различията и създаване на нов по-добър свят. Една пъстра палитра от имена и произведения, които ще населят пространството на Историческия музей в Павликени в периода от 6 юли до 6 август.

  Проектът „ПАВЛИКЕНИ И СВЕТЪТ“ e дългосрочен проект на община Павликени и фондация „Аматерас“ с ясна културна международна политика, презентиране на културното наследство на Павликени и създаване на колекция от съвременно изкуство в различните жанрове за Градската галерия на община Павликени. Тази колекция вече през четирите години събира произведения на автори с изявен творчески път от Финландия, Япония, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция и България. Произведенията са много разнообразни като идеи и техники, което прави колекцията уникална и с високо художествено ниво. Сътрудничеството между Община Павликени и фондация „Аматерас“ вече 4 години даде на културния живот в района важни изложби, които стимулират развитието на културата в региона и инспирират редица млади и утвърдени автори за техните бъдещи лични проекти.

  Авторите, които прекараха една седмица в Павликени, са от различни поколения и представят различни направления. Тодор Тодоров, Сакари Пелтола и Лаура Лехенкари са скулптори от 2 различни поколения. Тодор Тодоров и Саке Пелтола са международни скулптори, работещи с камък и метал в големи размери. Срещат се в Корея, където започва тяхното приятелство и професионално партньорство. Саке е абстрактен млад скулптор, работещ предимно с гранит. Лаура е автор с търсения в по-нестандартната съвременна скулптура и инсталационни форми в бронз с хуманни послания. Тодор е абстрактен скулптор, изявяващ се в сферата на кинетичната и монументална скулптура, включваща природни елементи – вода, въздух, земя и огън, и е основател на направлението елементална скулптура, представено от Кеймбридж.

  Лииса Малкамо е автор, предимно работеща минимал арт чрез инсталации, живопис и хартиено изкуство, с редица награди в биеналета и големи форуми за съвременна графика и живопис. Туомас Халливую е от средното поколение творци, представящ произведения, свързани с природата и отличаващ се в прекрасен колорит и фина естетика. Валентин Балев е зрял, изявен автор в сферата на абстрактната живопис, значим с монументални живописни платна, отличаващи се със силното си внушение и сензитивност към духовните пространства и земните структури. Виля е автор от средното поколение с фино, изискано чувство към цвета и нежни живописни абстрактни произведения, носещи полъх на съзидание и хармония. Даниела Тодорова е зрял автор с голям международен опит, отличена в редица биеналета по света и работеща предимно инсталации и голямоформатни скулптури в сферата на хартиеното изкуство. 

  Изложбата е извадка от тенденциите и направленията в европейското изкуство, посочват организаторите.

 

Прочетена 1400 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.