Четвъртък, 23 Юли 2015 16:37

Ценка Банчева: „Стараем се хората с увредено зрение да се чувстват по-уверени и по-спокойни за себе си“

Ценка Банчева, дългогодишен председател на Териториалната организация на слепите в Павликени:

„Стараем се хората с увредено зрение да се чувстват по-уверени и по-спокойни за себе си“

  Териториалната организация на слепите в Павликени има вече своята 30-годишна история. Над 27 години от нея организацията се ръководи от Ценка Банчева. „С дейността си се опитваме да бъдем от полза за нашите членове, да им даваме повече информация за правата им и възможностите за по-лесно адаптиране в околната среда, да им създаваме повече радостни моменти в живота, да им подобряваме състоянието“, споделя тя. Дамата не скри задоволството си от помощта, която през последните две-три години им оказва Общината. „Отпускат ни по 500 лева всяка година, които използваме за помощи и за различни подаръци за нашите членове. Не можете да си представите колко благодарни са и колко се радват, когато получат макар и малките пакетчета, пълни примерно с някакви лакомства или някакви продукти за домакинството, разказва Банчева. От Общината ни отпускат и превоз по селата, за да посещаваме живеещите там слепи хора. Сега получихме и клуба в района на Кооперативния пазар в Павликени, което е една много важна придобивка за нас. Досега ползвахме заедно с другите инвалиди съществуващото вече помещение – Клуб на инвалида. Но нашите хора имат своите специфични потребности, които са твърде различни от тези на другите инвалиди. Понякога взаимно си пречехме. Имахме крайна потребност от наше собствено помещение, затова сме много благодарни на кмета инж. Емануил Манолов за жеста. Той лично присъства и на откриването на клуба, обеща и в бъдеще да не ни забравят и да ни помагат“.

  В клуба имат, макар и доста старо технологически, устройство за увеличаване на текстове. С негова помощ четат различни документи. Сега вече спокойно могат да се събират край него и да разучават Брайловата азбука, да четат различни текстове, здравни или научно-популярни, да разучават различни практически умения, които да са им от полза в живота. Например – как да си служат с белия бастун, който може да е от голяма полза, но и да носи вреда на тези, които не го „управляват“ правилно. Имат дискети със специализирани предавания – обучения как да си готвят, как да почистват вкъщи, как да зашиват копчета и още какви ли не потребни във всекидневието на всеки човек умения. В клуба ще празнуват рождени дни на своите членове, празници като Коледа и Великден, Деня на белия бастун или просто ще се събират на раздумка и спокойна приказка между събратя по участ. Отскоро имат и Брайлов шах, така че само да има желаещи, има с какво да се развличат.

  „Помощи получаваме и от Съюза на слепите, от Регионалната ни организация в Дряново, от Общината. Много добри взаимоотношения поддържаме и със Социалната служба в Павликени, разказва още Ценка Банчева. Намираме и спонсори, когато се зададе празник, които не ни оставят без вкусна почерпка.” 

  „Мисля, че организацията ни може да бъде много полезна и за новите членове. При нас те могат да научат къде се намира Националният рехабилитационен център и какви ползи могат да имат от него – за обучение, за обличане, за компютрите с говорящи програми, за съществуващите професии – масажисти, тапицери и други – за хора с нашите заболявания“, разказва още председателката.

  „Насочваме ги към социалните служби, грижим се за настаняването в специализирани домове на самотните слепи и безпомощни хора. Чрез Съюза на слепите можем да осигуряваме подходяща литература за всеки, който се интересува от повече информация по даден проблем. Един загубил зрението си човек не трябва да пада духом, не трябва да се изолира от обществото, защото има пътища и възможности за неговата пълна адаптация. При сега съществуващите технологически възможности след подходящо обучение хора с нулево зрение могат да бъдат обучени сами да готвят, да чистят вкъщи, да упражняват някаква професия. Трябва само да имат желание за живот и да търсят помощ и подкрепа от околните. Нашата цел е тази – да вдъхваме вяра и самочувствие на незрящите хора“, обобщава Ценка Банчева.

 

 

Прочетена 1569 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.