Неделя, 08 Ноември 2015 15:23

Неизвестни до момента сгради и находки откриха археолозите в Античния керамичен център

  За втора поредна година след 35-годишно прекъсване се провеждат редовни археологически разкопки на Античния керамичен център край Павликени. През 2014 г. съвместните усилия на Исторически музей – Павликени, Община Павликени, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Регионален исторически музей – Велико Търново доведоха до възобновяването на проучванията, започнати от археолога Богдан Султов през 1971 г.

  Античният керамичен център представлява селско имение – вила рустика, на заможен гражданин, по всяка вероятност ветеран от римската армия, който след като се пенсионира, в края на І век сл. Хр., се заселва в околностите на днешния град Павликени (местността Върбовски ливади). Няколко десетилетия по-късно около римската вила се обособява голям производствен център за производство на керамични изделия – съдове за всекидневна употреба, керамика, оброчни плочки и др. произведения, използвани в религиозните церемонии, тухли, керемиди и др. За това свидетелстват откритите до момента 52 пещи и огромно количество продукция. Така обособеният античен керамичен център претърпява две сериозни разрушения – едното вероятно през 170 г., а другото, което го унищожава завинаги, в първата половина на ІІІ в.

  С изясняването на проблеми, свързани с периодите на съществуване на римската вила, е ангажиран екип от археолози, ръководени от Калин Чакъров – археолог в Исторически музей – Павликени, и доц. д-р Олег Александров – ръководител на катедра „Археология” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. В проучванията участват студенти, завършили втори курс на специалност „Археология” във великотърновския ВУЗ, и млади хора от гр. Павликени. Преди началото на същинските разкопки учените гл. ас. д-р Християн Цанков и ас. Атанас Кисьов, от катедра „Приложна геофизика” на Минногеоложкия университет „Св. Иван Рилски” извършиха сканиране на участъци от територията на Античния керамичен център и регистрираха редица заровени под пластовете на миналото и невидими на повърхността структури. Именно най-обещаващите места бяха предвидени за разкопаване. Броени дни по-късно резултатите не закъсняха и под напластяванията се появяват неизвестни до момента сгради. Освен нова архитектура, през този сезон има също интересни находки. Най-представителната до момента е част от керамичен съд с апликация, представяща глава на овен – вероятно част от съд с религиозно предназначение.

  За възможността да се надникне в античното минало на Павликенския край заслуги имат ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, който финансово обезпечава практиката на студентите, Община Павликени и Исторически музей – Павликени, благодарението на които са осигурени средства за наемането на млади хора от града, които да участват в разкопките, както и за нормалното протичане на експедицията като цяло.

  Освен археологически разкопки, през тази и следващата година на Античния керамичен център край Павликени предстои осъществяването на мащабен проект за социализация и популяризиране. Целта е запазването и усъвършенстването на един от първите музеи на открито в България и превръщането му в желана туристическа дестинация. Финансирането е по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“ на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Проектът е спечелен от Община Павликени, а неин партньор е Исторически музей – Павликени.

 

Прочетена 531 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.