Неделя, 08 Ноември 2015 15:34

Ритуална зала и мемориал костница бяха създадени в гробищния парк

Ритуална зала и мемориал костница бяха открити в гробищния парк. 

След десетилетия чакане градът ни се сдоби с ритуален дом. Сградата беше завършена и въведена в експлоатация през октомври 2013г. Тя е на един етаж и разполага с три помещения: зала за тъжни ритуали, помещение за цветя и свещи и складово помещение. Цялото строителство струва 107 000лв., платени от бюджета на Общината.

Първият в България мемориал костница беше създаден в гробищния парк в Павликени през 2014г.

С течение на времето се оказа, че територията на гробищния парк в града е недостатъчна. Затова Общината подготви проект и кандидатства по проект „Красива България". Той възлиза на обща стойност 74 021 лв., в т.ч. 34 419 лв. финансиране от Министерството на регионалното развитие и 39 602 лв. съфинансиране от страна на Община Павликени.

Сградата съчетава в себе си функциите на специално помещение за съхранение на останките от незаплатени гробни места, място за поставяне на урни на кремирани покойници и обслужва санитарните нужди на посетителите в гробищния парк.

Застроената площ е 61,20 кв. м. Общо на терена има 158 броя ниши, разположени в ритуални стени. На изток и запад има ритуални стени с по 30 броя ниши за урни на кремирани покойници.

 

Прочетена 616 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.