Неделя, 08 Ноември 2015 18:19

7 са кандидатите за кметския стол в Павликени

  Представители на 7 политически партии ще участват в предизборната надпревара за кмет на община Павликени. Това са досегашният кмет на общината инж. Емануил Манолов, издигнат от БСП. Кандидатът на ГЕРБ е председателят им в общината Мирослав Маринов. Иван Димитров е кандидатът на ПД „Социалдемократи“. ДПС също има своя кандидатура – Радослав Розинов. „Атака“ се включва в надпреварата с Огнян Георгиев. „Национален фронт за спасение на България“ издига кандидатурата на Христо Пенчев, а Реформаторският блок – Даниела Добруджалиева. 

  Прави впечатление, че политическите страсти леко са се успокоили с годините, що се отнася до броя на кандидатите за кметските постове както в общински мащаб, така и за кметове на отделните населени места. Досега в предизборната надпревара на първи кръг за мястото на общински кмет са отивали по 14-15 кандидати, а в селата – и по десетина. Сега само в две села – Сломер и Горна Липница, има по пет кандидати. Нещо твърде рядко срещано в досегашните предизборни кампании вече се появи – села само с по двама кандидат-кметове – Вишовград, Мусина, Димча, Михалци и Паскалевец. В останалите населени места на общината има по трима или четирима кандидат-кметове.

  С изключение на двама досегашни кметове –на Росица (Сениха Юмерова) и Караисен (Марияна Блажева), всички останали осемнайсет кандидатстват за нов мандат. Сред тях има и истински рекордьори на местната власт, какъвто е например кандидатът за кмет на Лесичери от квотата на БСП Димитър Митрев, който ще се бори за своя седми кметски мандат. Във властовото дълголетие го следват кандидат-кметовете на Върбовка Антон Антонов – за пети мандат, на Димча Стефан Прокопиев – за пети мандат, на Стамболово Петър Петров за четвърти мандат, на Паскалевец Мирослав Димитров за четвърти мандат, на Бутово Владимир Владимиров за трети. 

  Общо 12 партии и коалиции издигат свои листи с кандидати за общински  съветници. Само БСП и ГЕРБ са попълнили с кандидати цялата квота от 21 места в местния парламент, следват ги ПД „Социалдемократи“ с 18 кандидат-съветници в листата и ДПС със 16 кандидати за общински съветници. Само в село Стамболово БСП няма издигната кандидатура за кмет, а в Бутово подкрепя независимия Владимир Владимиров. Председателят на партията в Павликени инж. Дончо Дончев каза, че е съвсем реално да се борят да увеличат броя на кметовете си от 8 досега на 10, и съответно ще се борят и за 10 съветнически места. Аналогично е положението при ГЕРБ – те пък нямат издигнат кандидат само във Вишовград, а в Дъскот ще подкрепят кандидата на Реформаторския блок – досегашния кмет Петър Кънев. Лидерът на ГЕРБ Мирослав Маринов сподели, че реално ще гонят да вземат властта поне в 6 села – при свой кмет досега само в Горна Липница, и 8-9 места в общинския съвет. Другите две по-масово представени политически сили в общината ПД „Социалдемократи” – има кандидати в 8 села, и ДПС – в 7.

 

Прочетена 708 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.