Неделя, 08 Ноември 2015 18:23

Павликени е отличник по социални услуги

Социалната програма на Община Павликени неведнъж е давана за пример като една от най-развитите сред българските общини.

Социалните услуги, предоставяни на наша територия, осигуряват уютно, сигурно и безопасно място за развитие на социални умения у децата и младите хора, защитена среда за възрастните, достъпност за хората с увреждания.  

Общината е на водещите места в страната по приемна грижа, казват от Агенцията за социално подпомагане. Към момента има 19 одобрени приемни семейства, като в 13 от тях са настанени общо 31деца.

Общо 25 потребители ползват услугите на другия проект - „Подкрепа за достоен живот”. 69 възрастни хора с увреждания получават подкрепа по трети проект на администрацията.

Функционират Кoмплeкc зa coциaлни ycлyги, кoйтo oбeдинявa Цeнтъp зa oбщecтвeнa пoдкpeпa, Цeнтъp зa нacтaнявaнe oт ceмeeн тип и Днeвeн цeнтъp зa дeцa c yвpeждaния, „приемна грижа“ за деца от домовете и „социален асистент“ за възрастни и самотни хора. Водещ приоритет в социалната сфера на Община Павликени е да осигури защитена среда за младите хора на Павликени.

Домашният социален патронаж работи над капацитета си от години.

Общински фонд „Ин витро“ беше създаден в Павликени в помощ на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, финансиран от бюджета на Община Павликени. Финансирането беше в размер на 6000 лв. през 2014 г. и на 10 000 лв. през 2015г. Местният фонд “Ин витро” се реализира със съдействието на фондациите “Искам бебе” и “Майки за донорство”.

 

Прочетена 609 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.