Неделя, 08 Ноември 2015 19:23

Читалището в с. Горна Липница с нова техника по проект

Хубаво е, когато нещо добро се извърши някъде по света, някъде по малките градчета и селца. Радости все още се случват, макар и да не ги забелязваме в забързания си делник. В България има и слънце, и усмивки, и хора с добри сърца. Показателно за това е една от последните дейности на нашето читалище „Зора-1887“ в Горна Липница.

Наскоро завърши най-големият проект на читалище „Зора-1887“ в Горна Липница на стойност от 53 800лв., финансиран от Държавен фонд „Земеделие“. Проектът включва доставка и монтаж на техника, мебелно оборудване, противопожарна и охранителна системи. С гордост можем да кажем, че вече разполагаме с екран и мултимедия, а намерението ни е да се прожектират български стари и нови филми. Читалнята ни разполага с 6 компютъра и 4 принтера, удобни маси и етажерки, както и с подвижни насочващи лампи. Гримьорната ни придоби съвременен вид с новата мебелировка.  

Проектът е разработен от фирма „Агенда“ ООД гр. Варна и до този момент е управляван и реализиран с помощта на читалищното настоятелство – Стефан Костов, Евгения Николова, Христинка Христова, инж. Николай Серафимов, председателя инж. Юлко Палов, читалищния секретар Надежда Конакчиева и юриста Димитър Палов. С изключение на Надежда Конакчиева, която получава заплата за длъжността си, никой от по-горе изброените не е получил финансово възнаграждение за направеното. На всички тях благодарим за всеотдайния труд! 

Резултатът е, че в момента имаме едно от най-оборудваните читалища в региона, което ни дава възможност да организираме и извършваме разнообразна дейност. Всичко това е за нас и бъдещето на децата ни, за да имат условията да растат умни и талантливи. 

За да запознаем хората с осъществения вече проект, на 23 октомври 2015 г. проведохме „Ден на отворените врати“ на читалището, на който поканихме всички жители и гости на с. Горна Липница да посетят събитието. Демонстрирана бе новата техника, като с мултимедията бе излъчен един от старите български филми, както и изпълнения на местните фолклорна и танцова групи. Гостите посетиха читалнята, кабинета на библиотекаря, гримьорната, двете музейни сбирки – етнографската и сбирката „Серафим Северняк“, както и киносалона. Председателят на настоятелството Юлко Палов информира присъстващите за историята на целия проект. 

Денят на отворените врати приключи със скромен коктейл, на който бяха обменени мнения и препоръки. Утвърди се становището, че хората не само имат право, но и задължително трябва да бъдат канени и уведомявани за всяка нова придобивка в селото и да им бъде разяснено как точно се е стигнало до нея. 

Радости все още се случват – поне в Горна Липница!

Надежда Конакчиева

Читалищен секретар

 

Прочетена 1211 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.