Петък, 08 Януари 2016 16:53

Павликенското сдружение „Диабетик“ отбеляза своята 25-годишнина

  Много приветствия и окуражителни думи за воля и желание да се научат да живеят с болестта получиха павликенските диабетици по време на тържеството, с което те отбелязаха не само Световния ден за борба с диабета, но и 25-годишнината на своето сдружение „Диабетик“. След създаването на националната асоциация „Диабет“ павликенското сдружение е едно от първите в страната, замислено в помощ на заболелите от коварната болест. Негов пръв председател е Мария Панкова, а от 15 години го ръководи с енергия и замах Марийка Гатева. Тя е неуморен участник във всички национални и регионални конференции и срещи, които се организират в помощ на хилядите диабетици, за да черпи новини и полезен опит. „Променихме съдържанието на нашата работа и вместо да продължим да раздаваме дробчета и пилешки бутчета, нещо, което вече не е никакъв дефицит по магазините, организираме срещи с лекарите от нашата болница и други специалисти и осигуряваме по този начин нужната здравна информация на нашите членове. Така им помагаме да водят по-успешно борбата за справяне с последствията от това заболяване”, разказа Марийка Гатева. 

  На тържеството в залата на Общинския съвет дойдоха над 50 от членовете на сдружението юбиляр. Кметът на общината инж. Емануил Манолов с топли думи им пожела воля и неотстъпчивост за поддържането на едно по-добро качество на живот, като им обеща и занапред своята и на общинската администрация подкрепа. През неговия мандат Общината е отпускала всяка година средства за по едно безплатно измерване на кръвната захар на всички диабетици в общината, което става на място във всяко едно от 20-те селища. Сдружението получава сериозни дарения и от трите земеделски кооперации в Павликени, както и от други спомоществователи. Благодарение на това то е едно от малкото в страната, което осигурява на своите членове не само безплатно измерване на кръвната захар, но напоследък – и на холестерол. 

  Диабетиците бяха поздравени с кратка художествена програма и от деца от ОУ „Св. Кл. Охридски“, поздрави получиха и от павликенския Клуб на пенсионера. Своята безрезервна подкрепа занапред, както и досега през всичките тези 25 години, им обеща ендокринолог д-р Павлина Хубанова. Тя съобщи, че в двете общини Павликени и Сухиндол има около 5000 диабетици, 20-30 на сто от които обаче не знаят за това свое заболяване. „Гордея се с вас, с общи усилия можем да се справим с всяко предизвикателство на живота”, окуражи своите пациенти за пореден път д-р Хубанова. Д-р Таня Ангелова от Асоциация „Диабет“ подари на сдружението икона на Богородица Троеручица, запозна ги с новостите при здравеопазването на диабетиците в сферата на терапията и в нормативната уредба и им прочете красива и поучителна история за волята на женадиабетик да спаси живота си и да живее по-качествен живот с помощта на инсулина.

 

Прочетена 1121 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.