Петък, 08 Януари 2016 17:10

Как работи новата пречиствателна станция - разказват служителите в нея

  Новата градска пречиствателна станция за отпадни води в края на Павликени постепенно „набира скорост“ и с времето, съобразно технологическите изисквания, постепенно разгръща своя потенциал. Преди 4-5 месеца производството на пречистени води започна с тричасов работен цикъл за всяко денонощие. Постепенно с времето и натрупването в резервоарите на вода и утайки се премина на четири-, осем-, а отскоро – и вече на 12-часов работен цикъл. Началникът на ГПСОВ Тодор Папазов предполага, че вероятно към март идната година всички съоръжения ще започнат работа на 24-часов режим. 

  Тук се събират, за да преминат през няколко фази на пречистване, отпадните води от целия регулиран терен на Павликени – води от производствените предприятия, битови и фекални води, дъждовни води, както и водите на река Павликенска. Довеждат се до пречиствателната станция с помощта на канализацията и колектори. В Градската пречиствателна станция те преминават първо през съоръжение за премахване на най-едрите отпадъци като пластмасови бутилки, клони, листа, найлонови парчета и други. Течността преминава през пречистваща груба решетка, като отпадъците се изхвърлят в специален контейнер. В това помещение има опасност, поради силните гнилостни процеси, да се появи така нареченият газ гризу, който е лесно възпламеним и избухлив. Затова помещението има и противопожарно известяване. 

  След първичното механично пречистване с помощта на мощни помпи водите се препращат в следващо производствено хале, в което има две съоръжения, които се включват соло или заедно в зависимост от количеството постъпващи води. Поради сухата есен в момента работи само едното от тях. Тук водата претърпява още няколко процедури, преминавайки през различни механизми, за да бъде пречистена още два пъти механично – от по-едрите частици в нея като пясък и други, а после и от по-дребните – като масла, перилни препарати и по-фини частици. И тук отпадните замърсители се изхвърлят в специални контейнери. 

  След като претърпи три вида механично пречистване, водата постъпва в селектор, в който с помощта на огромен миксер се постига хомогенизиране на течността. После тя постъпва в първичния биобасейн – огромното цилиндрично съоръжение, най-голямото в целия производствен комплекс на пречиствателната станция. Неговата вместимост е 2000 кубически метра вода. Тук са заложени вече 50 тона активна утайка – микроорганизми, които ще се хранят всъщност с това, което е останало след механичното пречистване в отпадните води, и така ще ги пречистват. Тук се поддържат две зони – аеробна, в която непрекъснато с помощта на 3 мощни въздуходувки се вкарва кислород, и анаеробна, безкислородна зона. И този басейн, както и всички други съоръжения, са дублирани според последните изисквания за устройството и работата на подобни екологични комплекси. 

  Пречистената вода трябва да отговаря на определени изисквания за киселинност и алкалност, за съдържание на азот, фосфор, кислород. Пречистената вода се изпуска отново в руслото на река Павликенска, а отделената утайка от вторичния басейн за биопречистване, след като се натрупа достатъчно, ще претърпява различни процедури като обезводняване и обеззаразяване, след което ще се пресова и в крайна сметка ще се използва за наторяване.

  На входа и на изхода на водата в пречиствателната станция има дебитомери, които отчитат количеството преработени води. Засега на ден за 12 часа минават около 3000 кубика – разказва началникът на пречиствателната станция инж.-химик Тодор Папазов. Любопитното е, че на изхода на водите в станцията има и едно съоръжение, наречено ултравиолетова лампа. Тук в случай на обявени епидемии от холера, чума или други подобни „страшни“ болести, водите ще се обработват с ултравиолетова светлина, за да се убият в тях болестотворните носители. За щастие досега в България не са били обявявани подобни опасности и не се е налагало да се използват подобните съоръжения там, където ги има.

  Целият производствен цикъл може да се управлява електронно и ръчно. Дежурният оператор следи процеса върху два монитора в командната зала на пречиствателната станция. Към станцията има и химическа лаборатория, в която се изследват проби от водите. Такива се вземат непрекъснато през деня на входа и на изхода на водите на точно определени места. Химическата лаборатория е снабдена с най-модерна електронна апаратура – разказва лаборантката Имран Алиева. Тя е химик по образование, специализирала е технология на водите. Химичните и физико-химичните показатели на пробите се записват в специален дневник, който се представя на ръководителя на станцията, а той от своя страна дава всеки ден отчет на обучаващия инструктор в София. 

  Пречиствателната станция има и мощен 20 KV дизелов генератор. При прекъсване на електрическото захранване на третата секунда той автоматично се включва и така се осигурява непрекъснат производствен процес. От старта на работата тук досега вече три-четири пъти се е включвал в действие.

  Осемчленният екип на ГПСОВ – Павликени е преминал първоначално обучение на място, но продължава да усвоява тънкостите в управлението на това толкова сложно и модерно съоръжение. Успоредно с това в топлата есен тук неуморно се трудят и по облагородяването на околното пространство и превръщането му в едно наистина красиво екологично чисто място – засаждат фиданки, декоративни храсти, луковици и великодушно канят своите гости: „Заповядайте напролет, като разцъфтят лалетата и зюмбюлите…“

 

Прочетена 2899 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.