Петък, 08 Януари 2016 17:11

Наше момиче консултира спецове на ООН в Женева

  Единадесетокласничката от СОУ „Бачо Киро“ в Павликени Валерия Иванова имаше наскоро среща със специалисти по правата на децата в Комитета по правата на децата при ООН в Женева. Заедно с още една девойка – Ева от Велико Търново – отговаряха на многобройните въпроси на 18 мастити спецове по материята. И то на английски език. Разпитвали са ги за образованието в България: колко достъпно е то, какви степени има и скъпо ли е, дали е по джоба на всички родители; има ли етническа дискриминация у нас, как се възприемат различните етноси в масовите училища; има ли подходящи условия за присъствие в училище на децата със специални образователни потребности; как децата в училище се отнасят към децата със здравословни проблеми, към трудно подвижните или с други увреждания ученици – приемат ли ги, общуват ли с тях, помагат ли им; има ли насилие над деца у нас. Все в този ред – много и важни въпроси задавали дамите и господата, а нашите момичета смело и трезво отговаряли. „Не се притеснявахме, защото те се отнесоха с голямо внимание към нас, бяха много деликатни и учтиви. Отначало наистина бяхме притеснени, но след като срещнахме толкова радушен прием, бързо преодоляхме смущението. А английския си го знаем добре от училище“,пояснява Валерия.

  Валерия е много миловидно и крехко девойче, но отговорите й са добре премислени, умни и категорични. Обяснява как е станало така, че точно тя е отишла на тази консултативна среща в Женева, която по традиция се прави с деца от различни страни. Била активистка – миналата година секретар, а тази – зам.-председател на Ученическия съвет. Доброволка е и към „Амалипе“. Участва в различни форуми и обучения за правата на децата. Пише есета по темата. Понеже се старае винаги да има своя позиция по зададените въпроси, направила впечатление и скоро от ръководството на Националната мрежа за децата ѝ предложили да подаде заявление за участие в срещата в Женева. Имало много кандидати, но с Ева от Велико Търново се преборили за участието. Решили да се подготвят по-специално по темата за насилието над децата. 

  Да, има насилие над децата, категорична е Валерия. Може би не толкова физическо, но със сигурност – психическо. Родителите често имат сериозни проблеми в живота и за най-лесно си го изкарват на децата си. Познавам такива съученици, казва Валерия. Смята, че в училище има добри условия за обучение на децата с увреждания, но като цяло здравите деца не общуват достатъчно с тях. Тук има какво да се направи, за да не се чувстват децата с увреждания изолирани в училище, категорична е Валерия. 

  Лично тя казва, че има прекрасно семейство и че винаги среща пълна подкрепа от страна на своите родители. „Мама и тате ме учат да бъда самостоятелна, да бъда по-спокойна и по-уверена в себе си, да се трудя и да бъда честен човек, споделя младото момиче. Имам прекрасно семейство и знам, че всяко дете има право на това – на добро семейство, на добро училище. Всяко дете има право да изразява свободно своето мнение, да има своите любими забавления и своя красив живот“, категорична е девойката.

  На срещата в Комитета по правата на децата към ООН в Женева двете момичета се представили отлично и получили поздравления за своите умни отговори от домакините. Получили и покана отново да гостуват в Комитета по правата на децата през 2016 година отново в Женева, когато ще има друга такава среща с деца. След като приключила деловата работа, момичетата имали възможност да разгледат прочутия швейцарски град. Най-много ги запленило с красотата си Женевското езеро, фонтаните в него, белите лебеди, които били много дружелюбни с хората. Силно впечатление им направила и чистотата по улиците на града, усмихнатите, изключително приветливи и любезни хора. Имали за какво да разказват дни наред като се прибрали в България двете момичета.

  Сега Валерия продължава да учи. Мечтата й е след като завърши средното си образование да кандидатства английска филология. Иска да стане преводачка. Ще продължи да работи и като доброволка, и като активистка в Ученическия съвет. „Ние сами трябва да направим живота такъв, какъвто искаме да го живеем“, категорична е тя. Обича да чете. „Откакто почнах да чета художествена литература повече, станах и по-сериозна“, споделя момичето. Знае вече, че е по-добре да имаш малко, но истински приятели. Ходи на фитнес. Благодарна е на своите учители и на директорката на училището г-жа Пепи Стефанова за подкрепата, на педагогическия съветник г-н Неделчо Неделчев, на Даниела Колева, експерт от Националната мрежа за деца, на Нели Николова от „Амалипе“ – Велико Търново, които бяха до нея в това сериозно изпитание и – защо не – красиво приключение, от което се върна с повече самочувствие и увереност в себе си. Готова е да посреща нови предизвикателства.

 

Прочетена 1300 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.