Петък, 08 Януари 2016 17:13

„Къртица“ полага новите водопроводи на Павликени без да разкопава улиците

Високотехнологична сонда ще прокопае 20 км от водопроводите в Павликени по проект на Общината 

 

  Почти 21 км водопроводни тръби ще бъдат подменени в Павликени в следващите шест месеца. За разлика от полагането на канализацията, този път няма да се копае. Високотехнологична сонда ще разкопава под уличното платно за полагане на тръбите от новата водопроводна мрежа в града. Технологията представиха по време на церемонията на първата копка на обекта. В региона такава машина се използва за първи път.

  Първата копка по проекта на Общината направиха кметът инж.Емануил Манолов, зам. областният управител Николай Петров и инж.Момчил Момчилов от фирмата-изпълнител.

  Строителството започна от североизточната част на града, близо до Пожарната.

  Община Павликени разработи и защити проект „Рехабилитация на водопроводната мрежа на гр.Павликени – първи етап” пред Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС. Общата стойност на този проект е 3 050 000,00 лв., като Община Павликени има 130 000лв. финансов принос по дейностите по проекта. Строителството ще продължи 6 месеца.

  Благодарение на завършения проект ще бъде подобрено качеството на услугата „водоснабдяване” за населението.

  Целите на проекта са: намаляване загубите на питейна вода, с което ще се повиши ефективността при използване на ресурса; преустановяване честото разкопаване на улиците за отстраняване на аварии; балансиране на нуждите на околната среда и опазване на общественото здраве, свързано с изискването за устойчиво развитие на България.

  „В края на този проект в град Павликени ще бъдат подменени общо 20 175 метра водопроводи. Това ще доведе до намаляване на загубите на питейната вода и повишена ефективност при използване на ресурса. Най-важното е, че ще бъде намален рискът за човешкото здраве“, подчерта кметът инж.Емануил Манолов в словото си. Той успокои всички граждани, че неудобствата за тях този път ще са сведени до минимум. „Технологията е такава, че няма да бъдат разкопавани улици. Все пак предварително моля за търпение всеки от жителите на града, защото започващите днес строителни дейности ще бъдат от полза за всички!“, подчерта кметът.

  Предвидени за монтаж по мрежата са 134 броя противопожарни кранове, 232 броя спирателни кранове и 1083 броя сградни отклонения.

  Рехабилитацията на водопровода ще се изпълнява по безизкопна технология. Понятието "безизкопни" обединява група технологии за изграждане и рехабилитация на тръбопроводи, най-характерната особеност на които е липсата на необходимост да се изкопава канал за полагане на тръбопровода. Безизкопните технологии предоставят редица предимства, сред които са кратките срокове за изпълнение, монтажът на комуникации под препятствия, много малка работна площадка, минималният обем на изкопните дейности и високата степен на безопасност при работа.

  Хоризонтално насочено сондиране, чрез което ще се полагат тръбите в Павликени, се използва в целия свят и набира все по-голяма популярност. Това е операция от два или три етапа, като първоначално се създава пилотен отвор (сондаж), който впоследствие се разширява с проширяване (райбероване) до желания размер. Принципът на работа се състои в пускането на управляем сондажен лост през проектното трасе и проширяване на отвора по време на обратния ход на лоста до необходимия диаметър, като за това може да са нужни една или повече операции. При пилота сондажният лост се следи постоянно от наземна локализираща система, като по този начин може да се насочва спрямо зададеното трасе. След извършване на пилота следва проширяване до необходимия диаметър със специален инструмент. След проширяването до необходимия диаметър се закача тръба след проширителя посредством устройство. Следва изтегляне на тръбата и в местата на изкопите се заварява.

  Строителните работи в Павликени ще продължат 6 месеца.

 

Прочетена 1162 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.