Събота, 04 Юни 2016 12:42

Фолклорното надиграване „Букет от ритми“ събра танцьори от 15 състава

  Клубът за фолклорни хора и танци при НЧ „Братство – 1884“ в Павликени „Извор“ се представи отлично на първото по рода си надиграване в Павликени „Букет от ритми“ в края на март. Групата завоюва едно първо място при надиграването по двойки и две втори места при изпълнението на автентични и обработени танци и.

  Стотиците участници в надиграването отнесоха у дома си като спомен от домакините по едно коренче от прочутите павликенски рози. Проявата стана реалност по идея на ръководителките на танцовите фолклорни групи в Павликени „Извор“ и в Сухиндол „Гъмзовяни“ Петя Петрова и Гергана Димитрова. Организатори станаха читалищата „Братство – 1884“ в Павликени и „Трезвеност – 1870“ в Сухиндол заедно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Павликени. Участие в надиграването взеха танцови клубове от Павликени, Полски Тръмбеш, Сухиндол, Ресен, Шемшево, Бяла, Плачковци, Първомайци, Стражица. В журито под председателството на кмета на Павликени инж. Емануил Манолов участваха секретарят на Община Сухиндол Меглена Печинова, зав.отдел в общинската администрация на П. Тръмбеш Николинка Генова и д-р Анелия Данчева, създател и ръководител на танцовата фолклорна формация „Люти чушки“. Журито оценява изпълненията в два раздела – автентични народни танци и хореографски разработки. 

  Празникът в препълнената до краен предел Спортна зала в Павликени започна с общо хоро на всички участващи състави, на което се хванаха кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, председателката на Общинския съвет Ваня Антонова, общински съветници, хора от публиката. Водещата спектакъла Ценка Стоименова от сухиндолското читалище даде старт на надиграването с думите: „Дръж се, земьо, северняк те гази!“ През цялото време в продължение на два-три часа освен представящият се състав  в края на залата успоредно потропваха още две хора – било на публиката, било на очакващи реда си танцьори. Емоциите бяха на много висок градус, защото бяха подхранвани от стотици по-млади или по-възрастни танцьори, които показваха добра подготовка, перфектно владеене на сложните стъпки, красиви носии, а от лицата на всички бликаше една голяма любов към народния танц. Публиката щедро награждаваше всички с бурни аплодисменти.

  Журито отсъди първа награда за изпълнение на хореографска разработка на танцьорите от Сухиндол, следвани от танцовите състави „Извор“ – Павликени и „Луди млади“ от П. Тръмбеш. Първа награда за автентични народни танци беше дадена на състава „Луди-млади“ – Полски Тръмбеш, а след тях се наредиха изпълнителите от фолклорен клуб „Извор“ – Павликени и танцьорите от Сухиндол. В надиграването по двойки първи излязоха танцьорките на „Извор“ – Павликени пред тези от Бяла.

  Детски състави и формация „Люти чушки“ подгряваха публиката в паузите, докато журито заседава. Само „Люти чушки“ и малките „Чушлета“ наброяваха над 70 души, всички лудо влюбени в танца. Полски Тръмбеш също присъства с два състава – „Полянци“ и „Луди-млади“. Домакините обещаха догодина второто издание на „Букет от ритми“ да направят през лятото в Летния театър, за да няма върнати поради липса на места зрители.

 

Прочетена 1330 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.