Събота, 04 Юни 2016 13:44

Младен Огнянов показа най-красивия кон на старостилен Тодоровден в Павликени

  Кобилата Линда и нейният жокей Младен Огнянов от с.Върбовка получиха приза „Най-красив кон“ по време на празника „Старостилен Тодоровден” в Павликени.

  За втора поредна година възроденият празник събра на поляната в северния край на града коне и състезатели от много населени места в общината за традиционните конни надбягвания.

  Представиха се най-гиздавите коне и най-добре украсените каруци, а най-оригиналните хрумвания бяха наградени. На второ място в категорията за „Най-красив кон“ беше отличен конят Куинхед на Милена Ангелова от с.Върбовка. Трета е кобилата Перла на Илия Асенов от с.Бутово.

  Най-добре украсена каруца показа Атанас Методиев от с.Бутово.

 В спортните дисциплини „Прескачане на препятствия“ и „Гладко бягане – кушия“ първи станаха съответно: Тодор Цанев от Павликени с кобила Галя и Гюнайдън Саидов от с.Върбовка с кон Силвестър. Подгласници в първата надпревара са: Илия Асенов от с.Бутово с кобила Перла и Момчил Петков от Севлиево с кон Демон. На второ и трето място в гладкото бягане са Сунай от с.Бутово с кон Куинхед и Атанас Ангелов от Павликени с кобила Веса. Първенците получиха статуетки, грамоти и позлатени кончета за спомен от състезанието. Награди бяха осигурени и за техните подгласници на второ и трето място.

  Най-млад участник в надпреварата беше Милена Ангелова от с.Върбовка, която също получи награда.

  Обичаят в събота започна с традиционното захранване на конете с овес и на ездачите с питка и вино.

 „Нека заедно да направим така, че българската традиция да ни надживее! Нека се събираме с приятели и да се веселим, за да е по-леко ежедневието ни!“, обърна се към състезателите кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов.

  Две седмици по-рано, на църковния празник - 19 март, Тодоровден честваха и в други населени места в общината – Бутово, Караисен, Върбовка и Недан. 

 

Прочетена 956 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.