Сряда, 19 Декември 2012 21:20

ОУ “Св. Климент Охридски” стартира проект по програма „Коменски”

  ОУ „Св.Климент Охридски” реализира проекта „Забавно е да се опазва околната среда” („It’s fun to be IN and GREEN”) в партньорство между училища от България, Кипър, Италия, Литва, Малта и Словакия. Проектът се финансира с подкрепата на Центъра за развитие на човешките ресурси по програма „Учене през целия живот”. Той е разработен в резултат от контактен семинар, проведен в гр.Харлем, Холандия през ноември 2011г. Проблемите, разисквани между участниците, се оказаха общи за участващите страни и споделените идеи помогнаха за реализиране на   проекта.
  Целта е учениците и техните учители да имат възможност да пътуват и да разширят своя мироглед, да осъзнаят собствената си културна идентичност и в същото време да опознаят културата и традициите на други европейски страни. Освен това учениците трябва да осъзнаят, че всички живеем на една планета и че за екологичните проблеми няма граници. Чрез различните дейности у децата трябва да се формират полезни навици, свързани с опазването на природата – например как правилно да изхвърлят боклука. Екотематичните конферентни разговори и срещи по проекта ще подобрят комуникационните умения на участниците и ще предоставят възможност за междукултурен диалог.
  Работният език на проекта е английски, което ще допринесе за усъвършенстването на уменията на децата за общуване на този език. Целта е също да се събуди интерес у тях към изучаването и на други езици, каквито са езиците на партньорите.
  Проектът е с продължителност две години. За този период са предвидени определен брой мобилности и много дейности, свързани с тях.
  През месец октомври 2012г. координаторът на проекта Павлина Ненова и директорът на училището Минка Ангелова посетиха гр. Прешов, Словакия. Срещата включваше посещение на училищетодомакин, където участниците имаха възможност да се запознаят с образователната система на Словакия (интересен факт е, че най-високата оценка в словашките училища е единицата). Бяха посетени учебни часове, на гостите беше представена програма от песни и танци. Тъй като една от целите на проекта е парньорите да се запознаят с историята и природните забележителности на страните участнички, всяка мобилност включва екскурзия. Посетени бяха Националният парк „Високи Татри”, Белианската пещера, историческият град Левоча, музеят „Соливар”. Участниците в срещата бяха приветствани от кмета на града при посещението си в кметството, където се запознаха с историята на областта, с постиженията и проблемите на жителите на Прешов.
  В момента учениците изработват коледни украшения и картички от рециклирани материали. Те ще бъдат подарени на децата от гр.Агрос, Кипър, където ще се проведе втората среща по проекта. Много родители също дават своя принос, за да се представят добре училището и нашият град. Тук е мястото за благодарност и към Историческия музей в Павликени. Получената помощ е едно добро начало на плодотворно сътрудничество.
  ОУ „Св. Климент Охридски” и Павликени ще бъдат домакини на своите партньори през октомври 2013г.

Прочетена 1433 пъти

12 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.