Вторник, 14 Юни 2016 19:40

Съветниците - Светлана Енева, БСП: „Всички деца са наши и всички те трябва да получават най-доброто“

  Светлана Енева пое преди няколко месеца своя първи мандат като общински съветник от БСП без да е член на тази партия, а като неин привърженик от гражданската квота. Не крие, че в началото е била респектирана от предстоящите й задължения в работата на Общинския съвет, но сега вече е наясно с тях и е по-спокойна, защото тук има поставени ясни правила и точно разпределени отговорности. Поела е този нелек ангажимент, защото й допада социалната политиката на БСП, а на местна почва – защото се възхищава от това, което правят кметът на общината инж. Емануил Манолов и неговият екип за развитието на Павликени, и иска да помага с каквото може и тя. С голяма ангажираност участва в работата на постоянните комисии по образование, култура и духовни ценности; административно-правни въпроси, обществен ред и законност и в комисията по конфликт на интереси в Общинския съвет.

  Завършила е Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ - Свищов, специалност „Банково, застрахователно и осигурително дело“, и висше икономическо образование в СА “Д. А. Ценов“, специалност „Счетоводство и контрол“. Придобитата пак там втора специалност учител по икономически дисциплини й дава възможност да работи като такъв в продължение на 7 години в ПГАТ „Ц. Церковски“. От началото на 2008 година досега Светлана Енева работи като счетоводител на сдружение „Ловно-рибарско дружество – Павликени“. Има и други придобити специалности и квалификации като например горско и ловно стопанство. Притежава удостоверение за право на лов. Но реално смята да започне да упражнява това право след като двамата й сина, сега на 12 и 4 години, поотраснат и започнат да имат по-малко нужда от нея край себе си.

  Сега обаче Светлана Енева смята, че родителството е голяма отговорност и точно то е отправната точка, от която тя започва да оценява Павликени като място за живеене и отглеждане на деца, а задълженията си в Общинския съвет - като възможности за подобряването му. Павликени е тих, спокоен и чист, добре озеленен град, в който всичко ти е под ръка и съвсем наблизо.   Като начало това е много добро условие за отглеждането на малки деца – коментира Енева. Оценява подобренията в Зоопарка през последните години, с момчетата си често обичат да ходят до там с велосипеди. Би било добре да има още такива прекрасни кътчета в града, смята тя. И трябва да има много повече спортни площадки за децата – категорична е Енева. Безкрайно е благодарна на Народно читалище „Братство-1884“ за възможностите, които предлага за обучение и развитие на талантите на децата в града. Големият й син Кристиян е в шести клас в ОУ „Св. Кл. Охридски“ и вече шеста година учи в класа по народно пеене при Цветомира Христова. Тя го е научила на много песни. „С нея момчето и другите деца от класа преживяват неща, твърде различни от това, което срещат във всекидневието си, и това е прекрасно“, твърди Енева. Съвсем наскоро момчето получи втора награда от Националния детско-юношески конкурс "Песенна дъга над Кутев" в Котел. От тази година Кристиян е започнал да учи и гайда при друг от преподавателите в читалището - Спас Лазаров. Тренира и футбол при г-н Каролов на позиция вратар. 

  Като родител Енева оценява много високо какво е направила досега Общината за подобряване материалната база в детските градини и училищата в града. Спокойна е, когато оставя малкия си син Христо всяка сутрин в ЦДГ „Слънце“, защото знае, че там ще се грижат много добре за него, ще помагат за развитието и на артистичните му заложби. Доволна е и от условията и атмосферата в основното училище. Тежи й, когато чува в града сред хората училищата и детските градини да се делят на добри и по-елитни. Смята, че за всички деца грижите трябва да са еднакви, че не трябва децата да се разглеждат само като бройки, които носят съответната финансова квота със себе си. „Всички деца са наши и всички те трябва да получават най-доброто“, твърди Енева. Както и в здравеопазването пациентите да не се таксуват също само като приносители на съответния финансов дивидент, а всички да получават нужните грижи.

  Мечтае в общината да се привлекат още повече инвестиции, да се разкрият нови работни места, за да се завърнат при нас близките ни от чужбина. Смята, че за децата трябва да има организирани много повече занимания през лятото, да има по-голяма приемственост между отделните учебни институции, и пак – да има много, много спортни площадки за по-малките и по-големите деца в града. 

 

Прочетена 1003 пъти

19 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.