Вторник, 14 Юни 2016 19:43

Младите социалисти с урок по родолюбие за деца-сираци

  В урок по патриотизъм и родолюбие се превърна екскурзията, която членовете на Младежкото обединение на БСП-Велико Търново и Павликени организираха за възпитаниците на Дома за деца „Пеньо и Мария Велкови“. Младите социалисти от двете общински организации доведоха децата в Бяла черква, за да научат повече за Бачо Киро и въстаниците от възрожденския град. Инициативата е във връзка с 140-та годишнина от Априлското въстание, израз на многовековната борба на българския народ за свобода.

  „Искаме децата на Велико Търново да знаят повече за историята и за видните личности от нашия край и да съхранят в себе си родолюбието. За да пазим историята си, първо трябва да я познаваме. И при предишната ни екскурзия до Килифарево, и днес виждам колко много интерес има в очите на тези деца, когато научават повече за миналото на своя народ“, каза председателят на МО-Велико Търново – Валерия Дончева. Заедно с нея бяха Красин Каракоцев от търновската организация и домакините от Павликени – общинският председател на БСП в Павликени Христо Кавалски, Георги Шопов и Петя Стефанова.

  Христо Кавалски приветства родолюбивата инициатива и подчерта, че Бяла черква е едно от селищата в областта с най-богата история от времето на Българското опълчение.

  Децата научиха, че Бачо Киро е бил не само учител, но и просветител, председател на местния революционен комитет в Бяла черква, борец за свобода и правда, разказа директорът на Исторически музей Бяла черква Анастасия Георгиева. Тя показа на групата и Природонаучния музей и къщата-музей „Цанко Церковски“.

 

Прочетена 1068 пъти

20 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.