Сряда, 03 Август 2016 16:05

Читалището в Стамболово стана на 135 години

  В общоселски празник се превърна отбелязването на 135-годишнината от създаването на Народно читалище „Зора-Стамболово-1881“ в с. Стамболово. Празникът беше организиран от читалищното ръководство и от кметството на селото. На селския мегдан се събраха жители на Стамболово и много гости от общината и близки читалища, общински съветници. Сред гостите беше и зам.-кметът на община Павликени инж. Венцислав Иванов. Доклад за историята на читалище „Зора-Стамболово-1881“ прочете секретарят на читалището Ася Гроздева.

  „От създаването на типично българската културна институция от учителя Стоян Дончев до наши дни читалището в Стамболово не е преставало да бъде средище на просветата и културата“, подчерта тя. През последните години в читалището са реализирани пет проекта с насоченост към опазване на фолклорните традиции, създаване на информационен център и др. Развива се и краеведческа дейност. Библиотеката разполага с около 9 000 тома, има поне 100 редовни читатели сред децата и възрастните, „на мода“ тук е дарителството на книги от самите читатели, с което се обогатява библиотечният фонд. За празника кметството също подари на юбиляря няколко нови книги. 

  Художествени самодейни състави при читалищата в Стамболово, Михалци и Сухиндол изнесоха концерт за домакините и гостите на празника.

 

Прочетена 3470 пъти

14 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.