Петък, 06 Януари 2017 09:24

Три общински сгради са с нови отоплителни системи

  Основно училище „Бачо Киро“ в град Бяла черква, Домът за стари хора в с.Караисен и старата сграда на общинска администрация в Павликени са с нови отоплителни системи. В края на есенния сезон завърши проект BG04-02-03-036 „Смяна на горивна база и реконструкция на отоплителни системи в общински сгради“. Проектът е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ и включва подмяна на цялата отоплителна система на сградите. Бенефициент е Община Павликени с партньори: Boost Global Innovation AS и Norsk Enøk Og Energi AS – Норвегия. ДБФП №BG04-02-03-036-011/18.08.2015 г. Общата стойност на проекта възлиза на 466 225,08 лв.

  Официалната церемония по откриването беше организирана в Основно училище „Бачо Киро“ в град Бяла черква. Лентата на новата инсталация прерязаха кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов, Кирил Атанасов – НСК София, и Радка Станева – директор на училището.

  В тържественото откриване на обекта взеха участие и архимандрит Георгий, председателят на Общински съвет Павликени Ваня Антонова, кметът на Бяла черква Албена Тодорова, зам.-кметът и ръководител на проекта инж. Анастасия Вачева, представители на партньорите по проекта, представители на фирмите изпълнители, общински съветници, ученици, медии и граждани, както и консултантите д-р Анна Стамати и Даг Ерик Айлертсен от Норвегия. 

  Инж. Манолов подчерта важността на този проект за създаване на устойчива и здравословна социална среда и по-висок стандарт на живот и труд в общинските сгради. „Извън дейностите по проекта Община Павликени със собствени средства в общ размер 246 982 лева изпълнява всички останали енергоспестяващи мерки, предписани от обследването за енергийна ефективност на обектите – изолация на външни стени, подмяна на дограма и топлоизолация на покрив. За ОУ „Бачо Киро“ инвестицията на Общината е 219 403,90 лв.“, подчерта градоначалникът. Той отбеляза качественото изпълнение на строителните дейности. Децата получиха пожелания да се радват на новите придобивки и да ги пазят, да се учат старателно, и да бъдат достойни граждани.

  Очакваният екологичен ефект от изпълнението на целия проект се изразява в годишно намаление на вредни емисии в атмосферата с 196 тона въглероден двуокис и 210 MWh спестена енергия общо за трите обекта. Приносът на сградата на ОУ „Бачо Киро“ е 41,340 тона въглероден двуокис и 47,7 MWh енергия годишно.

  Архимандрит Георгий извърши водосвет, а учениците поздравиха участниците в церемонията с кратка литературно-музикална програма. 

 

Прочетена 1083 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.