Четвъртък, 18 Октомври 2018 11:08

В Бяла черква отбелязаха важни годишнини

  На 27 септември белочерковци се събраха пред бюст-паметника на Райко Даскалов в центъра на града, за да поднесат венци и цветя в знак на почит пред паметта на видния политик. Гост на събитието беше инж. Венцислав Иванов – зам.-кмет на община Павликени. На този ден преди 100 години в Радомир Райко Даскалов обявява България за Народна република. 

  Райко Даскалов е виден деец на БЗНС, смел реформатор и ненадминат оратор, политик и държавник. През септември 1918 година, когато разбунтувалите се войници напускат фронта и се отправят към столицата, Райко Даскалов е убеден, че трябва да оглави стихийното въстание на войнишките маси, да се образува из средите на народа „едно народно правителство”, което да спаси България от катастрофата.

  На 27 септември 1918 г. в 13 ч. в Радомир, изправен пред развълнуваните войници, Райко Даскалов тържествено обявява събарянето на монархията и провъзгласяването на България за демократична република със следната прокламация: „Днес, 27 септември 1918 год., българският народ скъсва веригите на робството, катурва деспотичния режим на Фердинанд и неговите помощници, обявява ги за народни врагове, прокламира се за свободен, с републиканско управление народ и подава ръка на европейските народи за примирие и разбирателство. От днес цар Фердинанд и династията му и бившето правителство са свалени. Всички окръжни управители, околийски началници, коменданти, кметове и войскови началници ще изпълняват заповедите на временното правителство на републиката: председател на временното правителство: Ал.Стамболийски и главнокомандващ републиканската армия: Р.Даскалов“.

  В салона на Народно читалище „Бачо Киро-1869“ беше прожектиран документален филм за участието на България в Първата световна война. Анастасия Георгиева – директор на Исторически музей – Бяла черква, представи презентация за живота и дейността на д-р Райко Даскалов, убит в Прага през август 1923 г. Присъстващите имаха възможност да разгледат фотодокументална изложба с материали от фонда на Къща музей „Райко Даскалов“. 

 

Прочетена 851 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.