Четвъртък, 18 Октомври 2018 11:27

Ученици управляваха Община Павликени за един ден

Да бъдат кметове, общински съветници и експерти в общинската администрация в Павликени имаха учениците от 11-ти и 12-ти класове в града. Те участваха в рамките на първия Ден на ученическото местно самоуправление в общината.

На 12 октомври по повод Деня на българската община Община Павликени отвори вратите си за учениците от двете гимназии. Младият кмет за един ден беше Даниел Иванов от СУ „ Бачо Киро”. Той е единайсетокласник от природоматематическата паралелка в средното училище. Интересите му са насочени към биологията и химията и не крие мечтата си за реализация във фармацията или медицината. Председателят на Общинския съвет Елмира Йорданова е от ПГАТ „Цанко Церковски”. Двете училища излъчиха и заместник-кметове. Млади хора застанаха на местата на секретаря на Общината, директорите на дирекциите „Устройство на територията и строителство“ и „Бюджет и финанси“ и отделите „Хуманитарни дейности“, „Регионално развитие“, „Общинска собственост“ и „Правно обслужване“ и др.

Точно в 8:30 всички ученици бяха на работните си места. Те придружиха титуляритеа на длъжностите си в ежедневната им работа. Младият еколог Илиана Цивнева направи оглед по сигнал на граждани и веднага издаде предписание за премахване на опасни дървета. Юристът на Общината Мадлен Атанасова се запозна с предстоящите договори по обществени поръчки, които ще се сключат в следващите седмици. Началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Йоана Георгиева работи по съставянето на културния календар на Общината за следващата година и активно помогна за подготовката на ритуала „Златни сватби“. Иван Миронов, начело на дирекция „Бюджет и финанси“ се запозна с финансовите процеси в местната власт. „Общината няма неизплатени разходи и няма преразход в изпълнението на бюджета“, каза той като отчет за деветмесечието. Началникът на отдел „Регионално развитие“ Михаела Янакиева научи повече как се създава един проект за кандидатстване пред европейските фондове. Мария Славчева в отдел „Общинска собственост“ работи по постъпили заявления за закупуване на УПИ и подготви предложение до младежкия общински съвет за разглеждане. Тя издаде и пет разрешителни за работно време на обекти в общината. В строителната дирекция един ден управлява Александър Цонев. Той съобщи, че са приключили ремонтните дейности по общинските пътища за тази година. Извършени са ремонтни дейности на кметствата в с.Бутово, с.Стамболово и с.Мусина, научи още младият директор на дирекция. 

По време на редовната оперативка младият кмет провери напредъка в работата на връстниците си и им постави задачи. Сред актуалните теми е подготовката за зимния сезон и за коледната украса на града. Младият кмет поръча на експертите да огледат и докладват проблеми, за които гражданите са сигнализирали – улици в лошо състояние, изсъхнали чимшири и др.

Зам.-кметът Ивана Русанова от 12 клас съобщи на колегите си, че Община Павликени е наградена в категория „Устойчиво управление на отпадъците“ в конкурса „Екообщина“. Тя съобщи, че предстои откриването на ремонтираната сграда на ПГАТ „Цанко Церковски“, където Община Павликени приключва с реализирането на мащабен проект.

Зам.-кметът Мария Василева от 11 клас каза, че в своя работен ден е реагирала на проблема с парната инсталация в ДГ в с.Върбовка. В с.Батак пък граждани са сигнализирали за неработеща градска чешма, за което общинските експерти вече работят за отстраняването на проблема.

Секретарят на Общината Антония Савова припомни на колегите си, че Община Павликени е сертифицирана по ИСО 9001 – управление на качеството на административните услуги и ИСО 27001 – сигурност на информационните системи. Предстои надзорен одит на системата, обясни секретарят. По-рано през деня тя посети учрежденския архив и на място се запозна с устройството на едно от най-модерните хранилища в областта. „От 1 ноември ще се преустанови работа с хартиени документи към другите администрации. Следва да се ползва електронния документооборот, който вече е инсталиран на всички компютри“, каза още секретарят. 

Тържествено заседание на Ученически общински съвет увенча деня. В ролята на общински съветници влязоха 9 ученици от СУ „Бачо Киро“ и 8 - от ПГАТ „Цанко Церковски“. Те приеха своя дневен ред и чуха официалните слова на младия кмет и младия председател на Общинския съвет.

„Благодаря за възможността младите хора да влязат в управлението и да научат повече за местната власт в България! Видяното и наученото в днешния ден ме накара да се замисля за всички отговорни решения и дейности, които се случват в тази сграда. Това поставя сериозни изисквания към двете страни в този процес – администрацията и гражданите. Към администрацията са отправени погледите ни с очакването да получим добро управление, което да направи Павликени все по-добро място за живеене. След днешния ден, аз виждам колко тежка е тази отговорност и задача. Затова ние, гражданите, трябва да сме малко по-търпеливи и да знаем, че хубавите неща стават с малки крачки. Трябва да пазим своя град и, когато можем, да се включваме в дейности за подобряването му“, каза младият кмет Даниел Иванов.

 „Нека продължаваме да сме активни участници в разрешаването на проблемите в името на най – доброто бъдеще на българските граждани. Силното местно самоуправление е гаранция за демократичното управление на страната и предпоставка за европейската й интеграция“, пожела младия председател на ОбС Елмира Йорданова.

Към учениците се обърнаха и титулярите на ръководните длъжности в общината. 

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов благодари на всички участници в първия ден на ученическото местно самоуправление. „Днешното специално събитие ознаменува желанието на Община Павликени да бъде максимално близо до своите граждани и по-специално до младите хора. Те са утрешните пълнолетни, които ще вземат решения за нашето бъдеще. Затова се радвам, че младите хора на Павликени през целия днешен ден проявяват своето любопитство, критичност, знания и умения, за да „влязат в обувките“ на експертите“, каза градоначалникът.

Председателят на Общинския съвет Ваня Антонова подчерта успеха на инициативата. „ Ние отбелязахме Деня на българската община по много достоен начин като дадохме шанс на младите хора да се включат в управлението на Община Павликени. Целта на такова събитие е да повишим информираността сред младите хора относно политиките, които изпълнява Община Павликени. Да спомогнем за осъществяването на по-добър диалог между нас като местна власт и младите хора“, каза председателят.

Първият ден на ученическото местно самоуправление завърши с обща снимка на участниците и обещанието инициативата да се превърне в ежегодна.

 

Прочетена 2384 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.