Вторник, 08 Януари 2013 16:03

Изложба събра изкуството на 9 млади автори

  В деня, предречен като края на света – 21 декември, 9 млади автори откриха своя изложба в Павликени. За втори път творците се обединиха и създадоха уникална коледно-новогодишна изложба, която беше представена във фоайето на НЧ „Братство-1884”. Експозицията носи името „Творците на Павликени” и включва живопис, иконопис, дърворезба и фотография. Гости на културното събитие бяха кметът на общината инж.Емануил Манолов, зам.-областния управител Изабела Чорбаджиева и много близки и приятели на младите таланти.
  Инициатори на изложбата са секретарят на читалището Дарина Митева и Мартин Петров – учител по изобразително изкуство в читалището и автор на част от експонираните картини. „Датата сякаш сама ни избра. Mисля, че трябва да гледаме по-философски на нещата за преходното и непреходното в изкуството, което ще остане след нас. Материята, с която творим, е преходна, а непреходна е душата на твореца. Мисля, че щом на земята живеят такива творци, светът няма да се свърши”, с тези думи той представи изложбата. „Павликени е извор на таланти, страшно много талантливи деца има. С изложбата целим да събудим духа на Павликени и да поддържаме културния живот в града”, допълни той специално за читателите на „Павликенски глас”.
  „Изкуството е начинът да бъдеш по-близо до Бог и до вярата”, призна Татяна Трифонова, която изучава църковни изкуства във Великотърновския университет. В изложбата тя и Ивета Иванова участват с икони. Живописни произведения представиха Петъо Куев, Пламен Петров, Мартин Петров, Момчил Тасев и Димитър Горсов. Фотографиите на Юлий Юлиев, както и плакатите на Марина Петрова, също допринесоха за облика на изложбата.
  Инсталацията „Градски пейзаж” на Момчил Тасев провокира интереса на присъстващите. Подредбата на растенията, от които е създадена, показва вижданията на автора за йерархията в градовете и урбанизацията, която се извършва в тях в днешно време. „Изкуството не може да спаси света, но може да спаси душата на човека и хората си ги спасяват заедно като правят изложби”, каза младият творец.
  Очаква се тази обединяваща изложба да се превърне в традиция за нашия град. Така гражданите ще имат възможност по-често да се докоснат до творчеството на местните автори.

Десислава Колева

Прочетена 1350 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.